Video/ Prva potpredsjednica u istoriji SAD-a

Kamala Harris: Odabrali ste nadu, znanost i istinu... Možda jesam prva žena na ovoj funkciji, ali nisam posljednja!

Front08.11.20, 12:08h

Kamala Harris: Odabrali ste nadu, znanost i istinu... Možda jesam prva žena na ovoj funkciji, ali nisam posljednja!
Obratila se svim ženama i rekla im da su one "utrle put ovom trenutku" i prisjetila se svoje majke koja je "duboko vjerovala da je ovo moguće"

 

Kamala Harris, prva crna žena u povijesti Amerike i prva Amerikanka južnoazijskih korijena izabrana potpredsjednica, održala je pobjednički govor u Delawareu prije Joea Bidena kojeg je potom najavila, prenosi Index.hr.

 

Započela je citirajući pokojnog kongresmena i čelnika građanskih prava Johna Lewisa koji je rekao: "Demokracija nije stanje, to je čin i svaka generacija mora odraditi svoj dio posla."


"Za demokraciju se treba boriti jer mi ljudi imamo moć graditi svoju budućnost", rekla je Harris.

 

Zahvalila je svim biračima i brojačima glasova na "zaštiti demokracije".

 

"Hvala vama koji ste omogućili ovu pobjedu. I onima koji su brojali glasove naša nacija duguje zahvalnost. Sačuvali ste američku demokraciju. Hvala što se glasovali u rekordnom broju i što se čuje vaš glas. Bilo je suza i gorčine, ali smo uspjeli", dodala je Harris.

 

"Znam da su vremena izazovna, posebice zadnjih nekoliko mjeseci, bol, patnja... Ali izabrali ste nadu, jedinstvo, dostojanstvo, znanost i istinu. Izabrali ste Joea Bidena za idućeg predsjednika SAD-a!" dodala je Harris u svom obraćanju.

 

Obratila se svim ženama i rekla im da su one "utrle put ovom trenutku" i prisjetila se svoje majke koja je "duboko vjerovala da je ovo moguće".

 

"One su okosnica naše demokracije", rekla je Harris i podsjetila na borbu žena za pravo glasa.


Bidena je opisala kao stabilnog i čvrste ruke, a za njegovu suprugu Jill rekla je da će biti izvrsna prva dama.

 

Harris je pohvalila Bidena jer je imao "smjelosti" izabrati ženu za svoju potpredsjednicu.

 

"Ja možda jesam prva žena na ovoj funkciji, ali nisam posljednja. Svaka djevojčica koja ovo sad gleda može vidjeti da je ovo zemlja mogućnosti. Sanjajte s ambicijom", rekla je.

 

"Amerikancima, bez obzira na to za koga ste glasali: bit ću potpredsjednica Joeu kao što je on bio Obami", ustvrdila je Kamala Harris.

 

Mnogi demokrati predviđaju da bi upravo Harris mogla biti Bidenova nasljednica 2024. ili kandidatkinja na nekim kasnijim izborima. 

 

Njezina uloga američke potpredsjednice još je po nečemu posebna. Njezin suprug Doug Emhoff, pravnik specijaliziran za postupke u svijetu zabave, bit će prvi "drugi gospodin" u povijesti. 

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!