VIDEO/ POKOLJ U AUSTRIJI

Teroristički napad u Beču, vojska na ulicama. Mediji javljaju: 7 mrtvih, 15 ranjenih

Hronika02.11.20, 23:16h

 Teroristički napad u Beču, vojska na ulicama. Mediji javljaju: 7 mrtvih, 15 ranjenih
Austrijski ministar unutarnjih poslova izjavio je da se očito radi o terorističkom napadu. Sve građane u centru metropole pozvao je dao ostanu u svojim domovima

 

U Beču je u ponedjeljak navečer došlo do strašnog krvoprolića kod sinagoge u središtu grada, u blizini Schwedenplatza, javlja Kronen Zeitung. Službeno je zasad potvrđena smrt jednog prolaznika i jednog napadača, dok je u bolnice s ozljedama prebačeno najmanje 15 ljudi, od kojih je sedmero u teškom stanju.

 

Glasnogovornik policije je potvrdio da je do pucnjave došlo na 6 lokacija u gradu.

 

Prema neslužbenim informacijama lista Kurier, ubijeno je najmanje sedam ljudi, ali to zasad nije potvrđeno.

 

Policija je građanima poručila da izbjegavaju navedeno područje. Objavili su da su na teren poslali sve raspoložive snage.

 

Kako javljaju austrijski mediji, napad su počinila najmanje dvojica napadača s automatskim oružjem, o čemu svjedoče i šokantne snimke koje su zabilježili građani iz svojih stanova koji gledaju na mjesto zločina.

 

Kako je priopćilo ministarstvo unutarnjih poslova, jedan od napadača je mrtav, a drugi je prema nekim informacijama u bijegu dok neki mediji javljaju da je uhićen. Kronen Zeitung spominje da se jedan od njih navodno raznio aktiviranjem eksplozivnog pojasa.

 

U pucnjavi je teško ozlijeđen i jedan policajac.

 

- Prvo se začulo nešto što je zvučalo kao detonacija. A onda je krenula rafalna paljba. Vidio sam čovjeka kako trči i mahnito puca iz automatskog oružja. Ubrzo se pojavila policija koja je također zatim zapucala, ispričao je jedan svjedok za ORF. Drugi svjedoci govore o najmanje 50 ispaljenih hitaca

 

 

 

 

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer za ORF je izjavio da se očito radi o terorističkom napadu. Sve građane u centru metropole pozvao je dao ostanu u svojim domovima.

U međuvremenu je Kronen Zeitung izvijestio o talačkoj krizi u jednom restoranu oko dva kilometra udaljenom od sinagoge, no policija je ubrzo po dolasku na mjesto događaja objavila da je riječ o lažnoj uzbuni. Isti list je izvijestio i o pucnjavi u bečkoj podzemnoj željeznici, ali o tome zasad nema detaljnijih informacija.

 

Predsjednik Izraelitske kulturne zajednice Oskar Deutsch je preko Twittera javio da u vrijeme napada kako u sinagogi tako i u uredu iznad sinagoge nije bilo nikoga.

 

Bečka policija objavila je i upozorenje građanima da ne dijele snimke pucnjave, već da ih pošalju njima.

 

(Agencije/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još