Ministar komunikacija i transporta BiH u Tirani

Bosna i Hercegovina danas pravi prve korake ka 5G mreži

Tehno02.11.20, 19:00h

Bosna i Hercegovina danas pravi prve korake ka 5G mreži
Digitalni samit zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine

 


Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović danas boravi u zvaničnoj posjeti Albaniji povodom održavanja Digitalnog samita u Tirani.

 

Tokom posjete Mitrović će potpisati memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu i memorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija zapadnog Balkana, javlja Srna a prenose mediji.

 

Završni skup samita održava se danas ministarskom panel-diskusijom o digitalnoj agendi za zapadni Balkan, kada se očekuje da će biti usvojen memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu, kao i memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na zapadnom Balkanu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

 

Digitalni samit zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine. Samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, u okviru berlinskog procesa.

 

Njegov nastavak će biti dio stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta, programa koji treba biti podržan na samitu u Sofiji u novembru. Savjet za regionalnu saradnju je, zajedno sa EU, vladama iz regiona, Ceftom i partnerima u naprednoj fazi pripreme Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!