John Clark bio vještak i u slučaju masovnih grobnica oko Srebrenice

Hoće li britanski patolog konačno rasvijetliti misterioznu smrt Lane Bijedić? Prvi put zatražen stručni nalaz...

Hronika01.11.20, 12:11h

Hoće li britanski patolog konačno rasvijetliti misterioznu smrt Lane Bijedić? Prvi put zatražen stručni nalaz...
Još se čekaju rezultati nalaza vještaka psihologa, koji će, između ostalog, biti sačinjen na osnovu Laninih bilješki ispisanih na engleskom jeziku u nekoliko notesa

 

 

 


Skoro 13 mjeseci od tragične i misteriozne smrti Lane Bijedić (19) nesuđene brucošice iz Mostara, iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona su službeno u vezi s ovim slučajem zatražili angažman Johna Clarka, forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glazgovu.


Stručni nalaz


To je za Avaz potvrdio Josip Aničić, jedan od tužilaca u ovom slučaju, pojasnivši da je od ovog britanskog forenzičkog patologa, kojeg je svojevremeno Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice, zatražio mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka ozljeda na tijelu nesretne djevojke, a na osnovu obdukcijskog nalaza.


Iako su, podsjetimo, pojedini mediji iznosili da je Clark već dao nalaz, u kojem je navedeno da je riječ o samoubistvu te da je dostavljen Tužilaštvu ZHK, a neupućeni su navodili i da je ovaj stručnjak preuzeo slučaj, Aničić je za Avaz i jučer potvrdio da je s Klarkom do sada samo neslužbeno komunicirao. 


- Tek sada smo službeno uputili nalog i u svakom slučaju on neće iznositi kvalifikaciju djela - kratko nam je rekao Aničić.


O tome kakve će radnje preduzeti nakon što Klark dostavi svoj nalaz i mišljenje, Aničić nije htio govoriti, a potvrdio je da još čekaju rezultate nalaza vještaka psihologa, koji će, između ostalog, biti sačinjen na osnovu Laninih bilješki ispisanih na engleskom jeziku u nekoliko notesa.


Udarana i davljena


Nakon obdukcije koju je uradio dr. Dražen Damjanjuk, podsjetimo, izneseno je da je nesretna djevojka „udarana, davljena i bačena u rijeku“ te se slučaj i dalje vodi kao ubistvo.


Tokom istrage je saslušano više od stotinu svjedoka, a nekolicina njih je podvrgnuta i poligrafskom testiranju. 


Više puta su pregledavani snimci kamera koje su zabilježile tok njenog kretanja, obavljena su vještačenja njenog telefona, odjeće, tragova s lica mjesta te brojne druge radnje, ali dobiveni rezultati nisu donijeli pomak u istrazi, piše Avaz.


Snimljeno kretanje


Tijelo nesretne Bijedić pronađeno je 6. oktobra prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku. 


Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. 


U poslijepodnevnim satima je trebala otputovati za Sarajevo, gdje je bila upisala fakultet. 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!