Treća sreća

Vlada Kantona Sarajevo: Jasna Agić v. d. ministrice zdravstva

Hronika31.10.20, 16:45h

Vlada Kantona Sarajevo: Jasna Agić v. d. ministrice zdravstva
Na današnjem sastanku vršilac funkcije premijera Krivić donio je odluku prema kojoj će u narednom periodu vršilac dužnosti ministra zdravstva KS biti članica Vlade KS i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić, zbog privremene spriječenosti i bolesti ministra zdravstva

 

Na online sastanku vršioca funkcije premijera Kantona Sarajevo Anisa Krivića sa premijerom Marijom Nenadićem, organiziranom danas u 12 sati, prisustvovala je i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić. 

 

Na jednom dijelu današnjeg sastanka aktivno učešće je imao i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, koji je potvrdio da će inspekcija ispuniti svoj zadatak i obići Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kako je i zatraženo zaključcima Vlade KS nakon nedavne zajedničke sjednice Vlade KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

 

Na današnjem sastanku vršilac funkcije premijera Krivić donio je odluku prema kojoj će u narednom periodu vršilac dužnosti ministra zdravstva KS biti članica Vlade KS i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić, zbog privremene spriječenosti i bolesti ministra zdravstva.

 

Ova Odluka stupila je na snagu odmah.

 

Podsjećamo javnost da je još krajem sedmog mjeseca ove godine ministar zdravstva KS podnio ostavku na tu dužnost, a koju je premijer Nenadić tada usvojio, te u propisanoj proceduri dao prijedlog za imenovanje nove ministrice i uputio ga na potvrđivanje Skupštini Kantona Sarajevo. Nažalost, do ovog imenovanja na kantonalnoj skupštini nije došlo, a što je najveći hendikep u funkcioniranju ove Vlade, u okolnostima epidemije COVID-a.

 

Nakon neimenovanja ministra zdravstva od strane Skupštine KS, premijer Nenadić je iskoristio jedinu preostalu propisanu proceduru i za vršitelja dužnosti ministra ovog ministarstva imenovao ministra privrede KS Draška Jeličića, a koji je također, u međuvremenu, otišao na bolovanje koje još uvijek traje. To je bio razlog što se moralo za ovako kratko vrijeme, ponovo ići sa novim imenovanjem na ovu izuzetno odgovornu funkciju. Ponovno se moralo posegnuti za istom tj. jedinom važećom procedurom, a to je iz reda postojećih članova Vlade KS, imenovati vd ministra.

 

Odmah po imenovanju, v.d. ministrica zdravstva Agić je uputila poziv članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za zajednički sastanak u ponedjeljak u 09:00 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda, u okviru koje će se razmatrati trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo sa realizacijom zaključaka Vlade KS od 29.10.2020. godine, kao i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

 

Na kraju podsjećamo javnost da nepostojanje potpisnika u ovom ministarstvu uzrokuje nemogućnost nabavke lijekova, nabavke i plaćanja ortopedskih pomagala RVI i paraplegičara, nemogućnost provođenja važnih procesa javnih nabavki u oblasti zdravstva, nabavke testova, zapošljavanja neophodnog zdravstvenog kadara, nemogućnost provedbe posebnih projekata, plaćanja kreditnih transi zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo po potpisanim Sporazumima projektnih i programskih osnova, nemogućnost osiguranja nedostajućih sredstva, ovjera rješenja o upisu privatnih zdravstvenih ustanova u sudski registar Suda u Sarajevu, ovjera uvjerenja učenicima SSS o položenom stručnom ispitu za rad u zdravstvenim ustanovama, ovjera dokumenata prema Tužilaštvu i Obdusmanima i na kraju, a možda i najvažnije, popunu Kriznog štaba MZ KS te brojna druga važna pitanja u oblasti zdravstva u Kantonu Sarajevo. 

 

Budući da je Vlada KS zaprimila i zaključke KCUS-a u petak u 17:10 sati, a koji su u jednom svom dijelu u potpunoj suprotnosti sa naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, v.d. premijera KS je uputio dopis federalnom ministru Vjekoslavu Mandiću koji se odnosi na realizaciju naredbi i zaključaka kriznih štabova ministarstava zdravstva FBiH i KS, kao i odgovarajućih zaključaka Vlade Kantona Sarajevo . 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!