Novo istraživanje

Šta je zajedničko kod čak 82 posto hospitalizovanih pacijenta s Covidom-19?

Lifestyle29.10.20, 20:58h

Šta je zajedničko kod čak 82 posto hospitalizovanih pacijenta s Covidom-19?
Špansko istraživanje samo je jedno u nizu. Tako su nedavno Britanci objavili istraživanje u kojem je sudjelovalo 5000 dobrovoljac

 

Još od početka pandemije koronavirusa stručnjaci spominju moguću vezu između nedostatka vitamina D i težeg oblika covida-19. Naime, vitamin D ima veliku ulogu u našem imunitetu i to je razlog zbog kojeg su naučnici pomislili da bi mogla postojati takva veza.

 

Španski istraživači sa Univerziteta Cantabria u Santanderu upravo su objavili studiju koja je dodatno potvrdila da čak 82 posto hospitaliziranih pacijenta s koronavirusom ima nedostatak tog vitamina koji u pravilu dobivamo izlaganjem suncu, ali s obzirom na to da se godinama upozorava da "to i nije toliko zdravo" zbog melanoma, nije čudno da je vitamin D sve češće deficitaran. No, naučnici također upozoravaju da i neki drugi vitamini te minerali i metali u tragovima mogu pomoći da se imunitet lakše nosi s infekcijom.

 

Španski su naučenici pregledali 216 pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnici u Valdecilli na sjeveru Španije i otkrili da je 82 posto imalo nedostatak vitamina D, a samo 18 posto hospitaliziranih odgovarajući nivo svih drugih hranjivih sastojaka. Od praćenih pacijenta s nedostatkom vitamina D, njih 44 je bilo premješteno u jedinice intenzivne njege jer im se stanje pogoršalo, a 37 ih je završilo na respiratoru. To je razlog zbog kojeg španski stručnjaci pozivaju građane da dok traje ova pandemija uzimaju dodatne doze vitamina D jer tako povećavaju šanse da će bolest biti blaža i da neće biti hospitalizirani.

 

Ovo špansko istraživanje samo je jedno u nizu. Tako su nedavno Britanci objavili istraživanje u kojem je sudjelovalo 5000 dragovoljaca koji su šest mjeseci uzimali vitamin D i pratila se situacija, odnosno željelo se vidjeti može li se tako zaštiti ljude od zaraze ili barem od teškog oblika bolesti. Pokazalo se da ima prednosti.

 

"Liječenje nedostatka vitamina D osobito je važno kod starijih i visokorizičnih pacijenata s hroničnim bolestima poput dijabetesa", rekao je dr. Jose Hernandez sa Univerziteta Santander.

 

Stručnjaci smatraju da je razina vitamina D ispod 20 nanograma po mililitru znak za uzbunu, odnosno da se moraju uzimati dodaci kako bi se organizam zaštitio i kako bi se povećala imunost. Postoji puno dokaza koji govore da je vitamin D važan u reguliranju i suzbijanju upalnog citokinskog odgovora respiratornih stanica i makrofaga na različite patogene, uključujući respiratorne viruse.

 

"Švedsko ministarstvo zdravstva preporučuje da sve starije osobe uzimaju 800 internacionalnih jedinica vitamina D dnevno jer to podiže imunološki sistem. Osim toga, nedostatak vitamina C, kvercetina ili cinka također može utjecati na imunološki sistem", kaže prof. dr. Nenad Bogdanović, neurogerijatar sa Univerzitetske klinike Karolinska, koji se niz godina bavi utjecajem vitamina D na imunološki sistem starijih osoba i zdravlje mozga vezano uz demenciju.

 

Naime, uz vitamin C dobro je uzimati i kvercetin, antioksidans koji djeluje na imunološki sistem i sprečava alergijske reakcije. Inače, ima ga u luku, češnjaku, jabukama, grožđu... Preporučuje se i melatonin, koji ne samo da regulira spavanje, već utječe i na regulaciju temperature, krvni pritisak...

 

Preporučene doze dodataka prehrani za dodatnu zaštitu od covida-19 u dnevnoj dozi:

 

Vitamin D3 - 1000 do 4000 IJ

 

Vitamin C - 500 mg

 

Kvercetin - 250-500 mg

 

Cink - 75-100 mg, a nakon mjesec dana reducirati na 30-50 mg

 

Melatonin - početi s 0,3 mg i povećavati do 2 mg (uzima se prije spavanja)

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!