DEPO INTERVJU/ ABDULAH SKAKA - POGLED PRED IZBORE

SDA je 'osuđena' na pobjedu, i prije je bilo afera i nezadovoljstva... Očekujem da će Hadžibajrić uskoro biti politička prošlost!

Front26.10.20, 20:21h

SDA je 'osuđena' na pobjedu, i prije je bilo afera i nezadovoljstva... Očekujem da će Hadžibajrić uskoro biti politička prošlost!
SDA je najveća i najjača politička partija. I ranije su se dešavale afere, napuštanja stranke i nezadovoljstva, međutim svaki put na izborima Stranka je pokazala svoju snagu. Ja nisam u stranci na mandat, za mene je SDA ideja i moja odanost ne ovisi o tome imam li funkciju ili ne - kaže u intervjuu za DEPO Portal Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva i nosilac liste za OV Stari Grad ispred Stranke demokratske akcije

 

 

Iza njega su nepune četiri godine provedene na čelu glavnog bh. grada, neki ga dižu u zvijezde kao izuzetno produktivnog gradonačelnika koji je puno toga uradio za Sarajevo, neki, pak, stalno kritikuju način i pravac u kome razvija bh. prijestolnicu... Međutim, jedno je sigurno, Abdulah Skaka ostat će upamćen po brojnim projektima koje je ostvario, dovršio i/ili pokrenuo kao gradonačelnik Sarajeva, i jedno mu niko ne može osporiti - kako i sam kaže - voli da se prihvati posla i radi, pa da i građani vide korisiti od tog rada!

 

O svemu tome, ali i o predstojećim Lokalnim izborima, šansama SDA nakon brojnih afera i turbulencija koje potresaju ovu stranku, Bakiru Izetbegoviću, svojim očekivanjima od izbornih rezultata u sarajevskoj Općini Stari Grad..., govori u intervjuu za DEPO Portal.

       

Razgovarala: Mirna DUHAČEK 

 

Gospodine Skaka, nakon nepune četiri godine mandata gradonačelnika Sarajeva, kada pogledate iza sebe, jeste li zadovoljni učinjenim?


Mnogo rada i truda sam uložio kako bih danas, s ponosom mogao reći da sam uspio, zajedno sa svojim timom, realizirati projekte koje sam obećao na početku u svom planu za mandatni period 2016-2020. godine.


Prije svega kreirali smo pozitivnu energiju, ojačali međunarodnu saradnju, promovisali Sarajevo kao centar regije, realizovali i pokrenuli važne razvojne i kapitalne projekte. Pokazali smo i dokazali sebi i drugima kako možemo raditi i realizovati velike stvari. Sarajevo je postalo mjesto susreta, povezivanja i pozitivnih priča.

 

Da li je bilo želja i planova koje niste uspjeli da realizujete, i zašto?


Više puta sam isticao kako je moj cilj, od prvog dana mandata, ojačati grad Sarajevo u svakom smislu i mislim da se na osnovu rezultata rada to i vidi. Shodno viziji koju imam, tako i radim.
Nažalost, ingerencije Grada su ograničene pa shodno tome na realizaciju nekih projekata moramo čekati. Također, tu je i budžet koji je značajno manji od budžeta gradskih općina.
Bez obzira na to, sve što smo uradili, a uradili smo mnogo toga za kratko vrijeme, učinilo je Sarajevo snažnijim u političkom, ekonomskom, turističkom, sportskom, kulturnom pogledu. Naravno, uvijek može više i bolje!


Šta naprimjer, čime niste zadovoljni?


Nažalost, nismo zadovoljni čistoćom grada. Mi smo pokušali sa nekoliko interventnih akcija uticati u određenoj mjeri, pogotovo kad je riječ o čišćenju korita rijeke Miljacke. Ali ono što nam je potrebno je izrada jedne ozbiljne studije kojom bi se definisali konkretni programi i aktivnosti na uređenju Miljacke i na rješavanju problema čistoće i odlaganja otpada, uz procjenu potrebnih finansijskih sredstava i zajednički nastup prema donatorima i partnerima u projektu.


Smatrate li da je bilo i Vaših grešaka, koje biste eventualno izdvojili?


Biti na čelu jednog grada, i to glavnog grada, iako laskava pozicija, izuzetno je zahtjevna i odgovorna. Svjestan sam da se prati svaki moj potez, a posebno greške. Kao i u svakom poslu, posebno u javnom, greške su neminovne, ali nadam se da će me građani pamtiti kao čovjeka koji je radio u korist ovog grada i njegovih građana. Ocijenite me po djelima, ona ostaju trajno.

 

Na šta ste najviše ponosni od svega što ste napravili za ovaj grad u proteklom periodu?

Svakako da ono što je obilježilo mandat jeste otvorenje Trebevićke žičare, Olimpijskog muzeja Sarajevo, uskoro i kultnog mjesta Sarajlija, Vidikovac. Počeli smo sa obnovom i rekonstrukcijom još jednog simbola grada - Bistričke stanice. Nastavili smo sa izgradnjom biciklističke staze prema evropskim standardima.
Iza nas je uspješna organizacija EYOF-a, najvećeg sportskog događaja posljednjih godina u regiji. Sarajevo je prije godinu dana dobilo laskavu titulu UNESCO grad filma. Po prvi put za našeg mandata, organizirali smo tri noći uzastopno novogodišnje slavlje na otvorenom uz istinske regionalne zvijezde.
ceremonija-otvaranja-eyof-a-1
Podrška umjetnosti i zaštita kulturno-historijske baštine također je bio jedan od naših prioriteta. Opusima „Zagrljaji“ i „Exodus“ našeg najvećeg živućeg slikarskog maga Safeta Zeca, koji su obišli cijeli svijet, Grad Sarajevo je bio pokrovitelj prilikom izlaganja u Sarajevu i Srebrenici.
I ono što je jako važno za mandata ove gradske administracije otvorili smo Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Vijećnici, koji djeluje kao organizaciona jedinica Grada Sarajeva. Sa ustupljenim kopijama presuda iz Haga, Bibliotekom sa vrijednim knjižnim fondom Tribunala, te muzejskim kompleksom kojeg čini stalna izložbena postavka „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju“ i autentična sudnica iz Haga, zaokružili smo mandat Centra.
Pored JP „Olimpijski bazen Otoka“, kojeg smo naslijedili, oformili smo JP „Sarajevo“ u sklopu kojeg djeluju Vijećnica i Trebevićka žičara, a odnedavno smo im pridružili JU "Gradski Muzeji", koja će voditi Olimpijski muzej, muzej Vijećnica, te po obnovi i izgradnji Bistričku stanicu i Muzej suvremene umjetnosti ARS AEVI. Važno je pomenuti i projekat Muzejske priče, kroz koji smo povukli značajna sredstva iz EU fondova i pomažemo muzeje u Sarajevu.
trebevicka-zicara
Odluka da se nacionalna kulturna društva “Preporod“, „Napredak“, „Prosvjeta“ i „La benevolencija“ proglase od posebnog značaja za Grad Sarajevo je priznanje njihovom aktivnom doprinosu zbližavanju, zajedničkom životu, te očuvanju multietničkih vrijednosti grada Sarajeva.
 Svake godine u budžetu planirana su sredstva za stipendiranje učenika, prošle godine skoro 300 ove godine preko 500 učenika dobilo je stipendiju.
Tu su i deseci vrlo konkretnih, ništa manje važnih projekata, od izgradnje i obnove infrastrukture, mostova, sarajevskih česmi, čišćenja i obnove fasada, uklanjanja grafita, izgradnje turističke infrastrukture do iluminacije reprezentativnih zdanja.
Posebno mi je drago što smo pokrenuli i realizirali brojne incijative kako bi prijestolnicu BiH postavili u rang evropskih metropola, ali i u koje turisti rado dolaze, te smo u tom smislu organizirali i mnoge manifestacije poput festivala turizma, konferencije tour operatera iz cijelog svijeta….
sa-otvaranja-olimpijskog-muzeja
sa-otvaranja-izlozbe-zagrljaji

 

No, mnogo je i onih koji kritikuju Vas i Vaš način rada i „uređenja“ života u Sarajevu... Šta je po Vama najbitnije da bi grad bio po mjeri njegovih građana?


Kritika je dobra, pogotovo ako je konstruktivna. Dijete sam ovog grada i želim sve najbolje ovom gradu i mojim sugrađanima. Volim da čujem šta oni misle, šta im smeta, šta bi to oni promijenili. To su prave smjernice kako bi se problemi i rješavali, a i novi projekti realizovali.

Smatram da je važno ulagati u mlade talente, njihove ideje kako bi Sarajevo postalo mjesto interakcije kreativnih ljudi u cilju unapređenja profesionalnih izazova i pomjeranja granica sa pasivnih korisnika tehnologije i nijemih posmatrača procesa digitalizacije.

Za Gradsku upravu je važno da osnaži procese korištenja e-usluga i e-uprave, te da se posveti uvođenju novih programa, stvaranju digitalnih sadržaja, te da stimulira razvoj elektronskog rada.

 
Najavili ste da će Sarajevo imati bolji doček Nove godine od New Yorka. Možete li nam otkriti detalje, s obzirom na epidemiološku situaciju koja će, svi su izgledi, potrajati i narednih mjeseci?


Nažalost pandemija koronavirusa je nešto što je poremetilo planove i tokove cijelom svijetu, pa tako i nama.
Uskoro trebamo donijeti konačnu odluku. Prošle sedmice smo imali sastanak i sa Turističkom zajednicom KS koji su također izrazili želju za podrškom u organizaciji Nove godine. Definitivno moramo nešto napraviti za naše sugrađane, ali zdravlje nam je na prvom mjestu. Sigurno je da ovog 31. decembra nema ništa od javnog okupljanja. Tako da su sve prilike da će ovogodišnji doček Nove godine najvjerovatnije biti putem online platforme. A o čemu se tačno radi saznat ćete uskoro...


Kakvu saradnju imate sa sarajevskim načelnicima i jeste li zadovoljni kako se ona odvija?


Ohrabreni smo dobrom saradnjom na zajedničkim projektima i punim razumijevanjem mojih kolega načelnika. Grad Sarajevo je realizirao brojne projekte sa općinama, uz podršku ili sufinansiranje. Svakako da postoji značajan prostor za razvoj dublje i sadržajnije saradnje između lokalnih zajednica i Grada.


Nosilac ste liste za općinsko vijeće Stari Grad. Šta SDA očekuje od ovih izbora u ovoj općini?

   
Stari Grad je srce Sarajeva. Na njegovoj teritoriji nalaze se mnoge kulturno-historijske građevine koje su godinama bile zapuštene. Svjestan rizika da potpuno nestanu, zajedno sa timom na početku mandata napravio sam jasan plan revitalizacije i obnove projekata od značaja. Očekujem da će građani u ovoj općini dati šansu razvoju, jer svima je već jasno da projekti iz oblasti komunalne privrede, kao što su asfaltiranje ulica i popločavanje, ne mogu biti jedino na čemu se temelji rad načelnika i administracije.


Općina Stari Grad je zapuštena, svakodnevno svjedočimo njenoj daljoj devastaciji i urušavanju, očekujem da će građani na izborima jasno tome reći ne i da će aktuelni načelnik uskoro biti politička prošlost.


SDA od početka godine prate razne afere - afera 'Asim', afera 'respiratori', isključivanje Aljoše Čampare iz stranke, 'neposlušnost' Semira Efendića... Kako komentarišete ove višemjesečne turbulencije u SDA?


SDA je najveća i najjača politička partija. I ranije su se dešavale afere, napuštanja stranke i nezadovoljstva, međutim svaki put na izborima Stranka je pokazala svoju snagu. Ja nisam u stranci na mandat, za mene je SDA ideja i moja odanost ne ovisi o tome imam li funkciju ili ne.   
 

Ipak, kriza koja se dešavala u SDA tokom 2020. godine otvorila je mnoga pitanja o odnosima unutar ove stranke? Mnogi se pitaju da li vrh i predsjednik Izetbegović uopće imaju kontrolu nad procesima koji se dešavaju... Šta Vi mislite o tome?


Unutar SDA u proteklom periodu bilo je turbulentno i neka dešavanja utjecala su na odnose unutar stranke i njenu transformaciju. Mnoge stvari su se promijenile, mnogi ljudi koji su obnašali značajne funkcije nisu više dijelom stranke.
Međutim, opstojnost SDA temelji se na njenoj ideji i njenoj demokratičnosti koju pokazuje više od bilo koje druge veće stranke u BiH. Predsjednik Izetbegović na čelu je stanke koja uspijeva očuvati svoju poziciju, SDA je jednostavno osuđena na borbu iz koje je dosad svaki put izašla kao pobjednik.


Međutim, mogu li se sva ova događanja negativno odraziti na izborne rezultate? Šta mislite, kako će proći SDA na lokalnim izborima?

 

Ne volim da prognoziram, skloniji sam opciji da se prihvatim posla i radim, da građani vide korisiti od toga, što će se u konačnici odraziti i na izborne rezultate.
Izbori su blizu, nećemo morati još dugo čekati da bi vidjeli da je SDA pobjednik ovih izbora.


Očekujete li reizbor za gradonačelnika Grada Sarajeva? Imate li već planove kako ćete iskoristiti naredni mandat ako ga osvojite?


Očekujem da do kraja mandata opravdam povjerenje koje mi je ukazano, zajedno sa timom, fokusirani smo na završetak započetih projekata.
Ako dođe do  te opcije, onda ću predstaviti plan...

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 94

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još