Uprkos protivljenju zastupnika

Čelik ipak zakazao sjednicu Skupštine KS u Domu mladih

Front26.10.20, 08:17h

Čelik ipak zakazao sjednicu Skupštine KS u Domu mladih
Održavanju sjednice u Domu mladih umjesto u online formi protivila se većina Kolegija Skupštine, ali je Čelik poručio da može sam donijeti odluku

 

Na stranici Skupštine KS objavljena je dopuna dnevnog reda predstojeće sjednice Skupštine koja će biti održana 28. oktobra u Domu mladih na Skenderiji s početkom u 10 sati. Iako je Kolegij Skupštine KS prekinut u petak nakon što se Mirza Čelik isključio s online sjednice, on je samoinicijativno donio odluku da se sjednica održi u zatvorenom prostoru usred pogoršanja epidemije u KS, piše Patria.

 

Održavanju sjednice u Domu mladih umjesto u online formi protivila se većina Kolegija Skupštine, ali je Čelik poručio da može sam donijeti odluku.

 

Neki od zastupnika još uvijek ne znaju da je Čelik i zvanično zakazao sjednicu u Domu mladih iako je dopuna dnevnog reda objavljena s datumom 23. oktobar. 

 

Na toj sjednici trebao bi biti utvrđen i datum sjednice Skupštine KS na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS, a zahtjev je podnijelo 18 zastupnika. U međuvremenu im se pridružila i Admela Hodžić koja je napustila Klub SDA. I neki od zastupnika koji dolaze iz stranaka koje čine vlast u KS najavili su svoju podršku novoj Vladi.

 

celik-odluka-sjednica

 

Također, s obzirom da je premijer KS Mario Nenadić u izolaciji jer čeka rezultate testiranja na koronavirus, on će već danas ovlastiti nekog od ministara da ga mijenja.

 

Na istoj sjednici Skupštine naći će se i zaključak Vlade KS da se moratorij na zapošljavanje od 28.09.20120. godine stavi van snage jer je “otežano funkcionisanje javnog sektora u Kantonu Sarajevo i osnovnih djelatnosti u Kantonu Sarajevo u cjelosti i ovom prilikom upoznajemo Skupštinu Kantona Sarajevo o negativnim efektima koje proizvodi navedni zaključak Skupštine Kantona Sarajevo i ujedno upozoravamo da ovakav zaključak može dovesti do potpunog kolapsa sistema u Kantonu Sarajevo”. Ranija inicijativa premijera Nenadića nije dobila podršku zastupnika. 

 

Pred zastupnicima je i Zaključak o izmjeni Zaključka kojim se omogućava hitan prijem na period na određeno vrijeme do tri mjeseca. Iz Zaključka se također izuzimaju pravosudne institucije, školsk odbori, kao i da Vlada KS svakih 15 dana informiše Skupštinu o datim saglasnostima.

 

Zastupnici bi trebali razmatrati i epidemiološku situaciju u KS, ali i brojne druge tačke. 

 

Zastupnik Damir Nikšić oglasio se u nedjelju te je ostavio mogućnost da je Čelikov cilj da se sjednica uopšte i ne održi kako se ne bi utvrdio datum sjednice za smjenu Vlade KS. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još