Humane inovacije u edukaciji

Veterinarski fakultet dobija savremenu opremu: Izum prof. dr. Ibrahima Arnautovića dobio brojne nagrade, a sad stiže u Sarajevo

Hronika23.10.20, 09:53h

Veterinarski fakultet dobija savremenu opremu: Izum prof. dr. Ibrahima Arnautovića dobio brojne nagrade, a sad stiže u Sarajevo
Ovaj izum je bio pokretač historijske promjene, koja će se ozvaničiti na Konferenciji u Sarajevu, 30. i 31. oktobra 2020. godine

 

Prof.dr. Ibrahim Arnautović je 2003. godine izumio alternativni model, koji zamjenjuje korištenje žive životinje tokom pokaznih vježbi. Za taj model bio je nagrađen od strane InterNICHE, a isti je izložen na brojnim konferencijama i kongresima svijeta. 


Ovaj izum je bio pokretač historijske promjene, koja će se ozvaničiti na Konferenciji u Sarajevu, 30. i 31. oktobra 2020. godine.

 

pas-jerry-veterinarski-fakultet
Alternativni pas, tzv. Jerry, koji će biti izložen na konferenciji, a zatim dat na korištenje Veterinarskom fakultetu



Veterinarski fakultet u Sarajevu od strane Udruženja za prava životinja i okoliš EVA, Doctors Against Animal Experiments, InterNICHE i PETA dobija savremenu opremu, kojom se trajno završava epoha eksperimentiranja na životinjama na ovoj instituciji. 


Dr. Ibrahim Arnautović profesor emeritus, rođen u Travniku 1928. godine. Svoje obrazovanje počinje u Travniku, nastavlja u Sarajevu a okončava na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1954. godine. Po završetku studija postaje asistent na Katedri za Anatomiju Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Doktorsku disertaciju završava 1958. godine. Prvu specijalizaciju obavlja u Edinburgu – Škotska odakle i donosi metodu korodiranja krvnih sudova. Na Veterinarskom fakultetu Sarajevo od samog početka radi na formiranju Zavoda za Anatomiju i Anatomskih muzeja kao neiscrpnu bazu naučnih radova i studentskih učila.  U vremenu provedenom sa studentima uvijek je tražio pravi izbor za izučavanje anatomije domaćih životinja. Jedan od njegovih favoriziranih načina je učenje pomoću modela koji svojim izgledom i praktičnošću omogućuju učenje. Moto rada je vježbanjem na modelima studentu se poboljšava percepcija, razumijevanje i razlikovanje važnog od nevažnog, poznatog od nepoznatog, logičnog od nelogičnog i očekivanog od neočekivanog. Na ovaj naćin anatomija studentu daje prve dojmove o građi životinjskog tijela koji su kasnije osnova za razumijevanje nekih patoloških i kliničkih problema u veterinarskoj medicini.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!