Smanjenje štetnih gasova, investicije, angažman domaćih kompanija i radne snage

Novi izvori snabdijevanja gasom u BiH: Gradi se gasovod od 180 km, evo kuda će sve prolaziti...

Biznis Klub22.10.20, 19:48h

Novi izvori snabdijevanja gasom u BiH: Gradi se gasovod od 180 km, evo kuda će sve prolaziti...
Osim smanjenja emisija štetnih gasova u industriji i domaćinstvima, dodatna korist od realizacije ovog projekta jeste privlačenje stranih investicija, kao i otvaranje mogućnosti za angažovanje domaćih kompanija i domaće radne snage

 

 


USAID projekat Asistencije energetskom sektoru u BiH i kompanija BH-Gas danas su najavili početak kampanje informisanja javnosti o projektu „Južna interkonekcija“ ukupne vrijednosti 196 miliona KM, koji predviđa izgradnju gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega je 160 u BiH. Ovim projektom povezat će se trenutni transportni gasovod BiH sa hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd–Imotski-Posušje–Novi Travnik, sa odvojkom za Mostar. 


Projekat će također osigurati sigurnost snabdijevanja gasom u BiH i omogućiti nove izvore snabdijevanja prirodnog gasa u BiH. Osim smanjenja emisija štetnih gasova u industriji i domaćinstvima dodatna korist od realizacije ovog projekta jeste privlačenje stranih investicija, kao i otvaranje mogućnosti za angažovanje domaćih kompanija i domaće radne snage.


- Ovaj projekt važan je za BiH jer će se povezivanjem na hrvatsku gasovodnu mrežu omogućiti diverzificirani izvor snabdijevanja prirodnim gasom, povećati sigurnost snabdijevanja i unaprijediti usklađivanje BiH sa obavezama EU Energetske zajednice. Sigurnost snabdijevanja i diverzifikacija izvora čine zemlju samostalnijom. I ne samo to, dostupnost i povećana upotreba prirodnog gasa imat će pozitivne utjecaje i na okoliš – rekao je Nj. E. Eric Nelson


Govoreći o nužnosti reformi energetskog sektora Ambasador SAD u BiH je također naglasio: 


- Pozivam sve donosioce odluka i kolege koji su danas ovdje s nama da se usredotoče na usvajanje prijeko potrebnih zakona. To uključuje Državni zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu, Federalni zakon o prirodnom gasu, električnoj energiji i zaštiti okoliša, te važne procese, poput razdvajanja operatora distributivnog sistema u elektroenergetskom sektoru. Čestitam Federalnoj Vladi na današnjem usvajanju Zakona o Južnoj interkonekciji kao i Federalnom ministarstvu energije na poduzimanju pozitivnih koraka na izradi Zakona o prirodnom gasu Federacije BiH, uz podršku USAID-a. Nadam se da ova saradnja može poslužiti kao primjer za druge slične procese. Reforme energetskog sektora ključni su dio procesa pristupanja EU. Oni nisu opcionalni za Bosnu i Hercegovinu, i to ne samo zbog međunarodnih obaveza već je reforma energetskog sektora dobra i za građane Bosne i Hercegovine i ekonomiju.

 

infografika-juzna-interkonekcija


Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u svom obraćanju naglasio je: 


- Posebno se zahvaljujem USAID-u što je putem EBRD-a finansirao Studiju o uticaju na okoliš projekta Južna interkonekcija kao i USAID Projektu asistencije energetskom sektoru koji nam je pružio tehničku pomoć na izradi Zakona o južnoj interkonekciji i posebno me raduje što vas mogu obavijestiti da je Vlada Federacije na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona i uputila ga u Parlamentarnu proceduru.


Ministar Nermin Džidić je dodao:  


- Pred nama je veliki posao za koji smo spremni ali ističemo da nam je za to potrebna sinergija i zajednički rad svih ministarstava i parlamenata. Izrazio je i nadu da će uz prijatelje iz međunarodne zajednice uspjeti prebroditi sve prepreke i ispuniti zahtjeve koji su pred njima. 


O samom projektu Južne interkonekcije, opisu trase i planovima za njegovu realizaciju govorio je direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić


- Veoma smo sretni što smo ove godine uspješno okončali pregovore sa Srbijagasom i Gasprometom i obezbijedili dovoljne količine gasa za ovu sezonu za građane. Nadam se da su ovaj projekat Južne interkonekcije i pozitivna atmosfera signal da će sve strane uskoro pristupiti pregovorima i da će konačno doći do usvajanja prijeko potrebnog Državnog zakona o električnoj energiji i gasu kako bi se uredilo tržište kao i u zemljama regiona.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!