Održano ročište za određivanje pritvora

Batko pred sudom: Preklinjem vas, ne zatvarajte me! Pa samo još da Kike Budalike bude uhapšen...

Hronika22.10.20, 19:40h

Batko pred sudom: Preklinjem vas, ne zatvarajte me! Pa samo još da Kike Budalike bude uhapšen...
Sudu se obratio i Čehajić koji je rekao da što se njega tiče sve može prenositi i televizija

 

U Kantonalnom sudu u Sarajevu, pred sudijom za prethodni postupak Sanelom Rondić danas je raspravljano o određivanju mjere jednomjesečnog pritvora za Almira Čehajića Batka koji se sumnjiči za krivična djela zloupotreba položaja i pranje novca, piše Avaz.

 

Tužiteljica u ovom slučaju je Ena Bahtijarević-Alagić. 

 

Na početku ročišta raspravljalo se o tome da li u sudnici trebaju sjediti novinari, jer se u prijedlogu za određivanje pritvora nalaze imena oštećenih te njihove dijagnoze, a što bi moglo povrijediti njihova ljudska prava.

 

Advokat Omar Mehmedbašić, bio je protiv toga da se ročište zatvori za javnost.

 

- Ova odbrana nema šta da krije, želimo da se čuje Batkov glas. Želimo da se čuje kako ovo ništa nije istina – kazao je Mehmedbašić.

 

Sudu se obratio i Čehajić koji je rekao da što se njega tiče sve može prenositi i televizija.

 

Na kraju je sutkinja Rondić odbila prijedlog Tužilaštva te su novinari mogli pratiti nastavak ročišta.

 

Tužiteljica Bahtijarević-Alagić kazala je da ostaje kod svog pisanog prijedloga za određivanje mjere pritvora, dok je branilac Mehmedbašić usmeno pojasnio razloge zbog kojih se protivi navodima Tužilaštva, piše Avaz.

 

"Prvo želim da kažem da se u ovom slučaju ne radi o djeci, već starijim osobama čije transplantacije su već urađene. Na kraju krajeva ovo bi morao biti parnični, a ne krivični postupak između Batka i oštećenih. „Otvorena mreža“ uradila je 77 transplantacija do sada, zašto Tužilaštvo nije saslušalo i ostalih 70 pacijenata nego samo ovih sedam koji su prijavili – naveo je Mehmedbašić.

 

Mehmedbašić je također naveo da je zabrinut za zdravlje svog klijenta, jer ima jako povišen šećer zbog stresa koji je doživio.

 

- Dobio je šećer od takvih osoba kojima je pomagao, a oni sada žele novcem od donacija kupovati stanove i automobile. Nemojte zatvarati Batka, ubijate duh ovog grada koji se pretvara u kasabu. Pa samo je ostalo još da Kike Budalike bude uhapšen. Ne može utjecati na svjedoke, svi su saslušani. Od ovog momenta možemo kazati da je „Otvorena mreža“ propala, šta će sada biti s ljudima koji čekaju na liječenje. Evo prije ročišta me kontaktirao jedan oštećeni, kaže hoće da se nagodimo. Naravno, prekinuo sam razgovor – naveo je Mehmedbašić.

 

S druge strane Batko se ponovo obratio sutkinji Rondić.

 

- Vodim mrežu od 2009. godine. Više od 595 djece i ljudi smo spasili. Ovdje je i tužiteljica obmanuta. Skupili smo više od milion i 600.000 maraka za liječenje. Ovdje nema ništa inkriminirajuće. Dobili smo saglasnost oba entiteta i Brčko Distrikta za obavljanje transplantacija preko Francuske. Moja kuća, stan, automobil nema ništa inkriminirajuće. Radili smo transparentno. Što se tiče kredita, radi se o revolvingu, dakle digao sam kredit i platio jednoj ženi liječenje, ali kada je stigao prikupljeni novac automatski je to vraćeno. Nisam vlasnik ničega, niti firme niti udruženja, niti sam bogati manipulator. Bila je situacija s tim čovjekom koji je želio da mu njegova supruga bude donor. To nije bilo moguće jer bi se njen život doveo u pitanje i zbog toga sam prijavljen. Tačno je da je jedna osoba od 2013. čekala na transplantaciju, ali tako su ljekari odlučili. Ja njima nisam manipulirao ja sam njih ohrabrivao – kazao je Čehajić.

 

On je dalje molio sutkinju da ga ne pritvara.

 

- Preklinjem vas pred svijetom i ljudima da me ne zatvarate. Spreman sam da odgovaram za sve. I da ne idem u „Otvorenu mrežu“ i da ne idem na radio. Da se javljam ako treba i u tri ujutro. Sa tim ljudima koji se spominju da su me prijavili nikada više neću pričati. Pustite me da spasim čast i život – kazao je u svom emotivnom obraćanju Batko.

 

Tužiteljica je kazala da se protivi da se Batku odredi kućni pritvor, te je rekla da ostaje kod svog prijedloga da se on na mjesec zadrži u pritvorskoj jedinici.

 

Sutkinja Rondić će naknadno donijeti odluku o pritvoru.

 

(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još