Koncert klasične muzike za flautu i klavir

U ponedjeljak u sarajevskom BKC-u cjelovečernji recital Mirne Mlikota-Dizdarević i Mirona Konjevića

Kultura21.10.20, 13:24h

U ponedjeljak u sarajevskom BKC-u cjelovečernji recital Mirne Mlikota-Dizdarević i Mirona Konjevića
Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na prijavnici JU BKC KS

 

JU „Bosanski kulturni centar KS“ u okviru koncertne sezone klasične muzike organizuje koncert za flautu i klavir na kojem će nastupiti Mirna Mlikota-Dizdarević, flauta, uz klavirsku pratnju Mirona Konjevića. Cjelovečernji recital će se održati u ponedjeljak, 26. oktobra u galeriji JU BKC KS, sa početkom u 19:30 sati.

 

Ovi uspješni bosanskohercegovački muzičari osmislili su program na kojem će se naći djela koja su komponovali: F. Schubert, C. Reinecke i C. M. Widor.

 

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na prijavnici JU BKC KS. Organizatori podsjećaju publiku na obavezno nošenje zaštitnih maski i pridržavanje epidemioloških mjera.


Biografije učesnika:

 

Mirna Mlikota-Dizdarević je rođena 12.9.1993. godine u Zenici. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završava kao učenica generacije. Diplomirala je 2016. godine u klasi red. prof. mr. Sakiba Lačevića, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Godine 2018. završava i master studij u istoj klasi. Drugi master studij završava 2019. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Mateja Zupana.

 

mirna-mlikota-dizdarevic

 

Usavršavala se na majstorskim radionicama uglednih flautista kao što su Laura Levai Aksin, Ljubiša Jovanović, Renata Penezić, Karolina Šantl Zupan (u čijoj je klasi provela treću akademsku godinu u okviru Erasmus Mundus programa u Ljubljani), Marina Horak, Pierre-Yves Artaud, Trevor Wye, Orlando Valle, Philippe Alain-Dupre, Damjan Krajačić, Karl- Heinz Schüzt, Raphael Leone, Ana Domančić, Boris Previšić, Luisa Sello (u čijoj klasi je provela akademsku 2017./18. godinu u okviru programa Erasmus+ u Trstu), Matej Zupan. Dobitnica je stipendije „Karim Zaimović“ za izuzetan uspjeh na studiju i doprinos u kulturnom stvaralaštvu Sarajeva i BiH. Nagrađena je sa zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada sa državnih i međunarodnih takmičenja.

 

Mirna aktivno koncertira u BiH, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj. Učestvovala je na festivalima: Sarajevo Chamber Music Festival, Majske svečanosti, Zeničko proljeće, Grad, Flavtistra, Flautissimo, Flute&Me, Baščaršijske noći, SVEM i dr. Pored solističkih koncerata i nastupa, povremeno svira i sa Sarajevskom filharmonijom.

 

Trenutno je zaposlena kao asistent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Odsjeku za drvene duvačke instrumente i harmoniku, smjer Flauta, te pohađa prvu godinu doktorskog studija u Sofiji, Bugarska, u klasi prof. Luise Sello.

 

Miron Konjević rođen je u Prijedoru, Bosna i Hercegovina. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu diplomira i magistrira na Odsjeku za kompoziciju u klasi prof. Asima Horozića, a na smjeru za Klavir, diplomira i magistrira u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze. Trenutno je apsolvent na Master studiju za Korepeticiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Tijekom studija sudjeluje na majstorskim radionicama sa renomiranim profesorima kao što su: Nigel Osbourne, Heiner Goebbels, Phillipe Manoury, Peter Ablinger i Vinko Globokar. Učesnik je ljetne akademije - 21. Internationale Sommerakademie Prag Wien Budapest 2011. gdje je dobio nagradu Komposition Preis gestiftet vom Soziale & Kulturelle Einrichtungen za kompoziciju skaEli pisanu za klarinet i klavir.

 

miron-konjevic

 

Kompozicije su mu se izvodile u Austriji, te u Bosni i Hercegovini u okviru festivala „Majske muzičke svečanosti“ i „Sarajevo Sonic Studio“. Kao klavirista se usavršavao na majstorskim kursevima i seminarima kod profesora kao što su: Ruben Dalibatayan, Ida Gamulin, Aleksandar Serdar, Cristopher Taylor, Alice Rajnohova, Elena Tarasova, Rita Kinka, Konstantin Krasnitski, Vladimir Milošević, Massimo Gon. Održao je brojne koncerte i nastupe u okviru studentskih koncerata, te mnogih drugih manifestacija. Aktivno svira čembalo, te ostvaruje uspješnu saradnju sa akademskim Gudačkim orkestrom. Dobitnik je stipendije Austrian Baroque Academy 2017. i 2018. godine, gdje je pohađao masterklase iz oblasti basso continuo i čembalo solo sa profesorima Jeremy Joseph i Aline Zyilberajch. Također se usavršava sa renomirani čembalistima: Ottavianom Teneranijem, Anne Marie Dragosits, Frederik Haas i Pavao Mašićem. Zaposlen je kao nastavnik klavira u paralelnom odjeljenju muzičke škole OŠ Vareš u Varešu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!