Nacionalni spomenik BiH

Sarajevo dobija novi muzej - počela obnova Bistričke stanice! Skaka: Dužni smo joj vratiti reprezentativan izgled

Kultura19.10.20, 15:52h

Sarajevo dobija novi muzej - počela obnova Bistričke stanice! Skaka: Dužni smo joj vratiti reprezentativan izgled
Njenu ljepotu pokazao je reditelj Šiba Krvavac u filmu "Valter brani Sarajevo" 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje

 

Ovo je još jedan historijski dan za grad Sarajevo. Bistička stanica je jedina stanica iz Austro-ugarskog perioda, kulturno-historijski je objekat i kao takav nacionalni je spomenik BiH. Dužni smo joj vratiti reprezentativan izgled i s ponosom je predstaviti kao budući muzej i turističku atrakciju grada. Sretan sam što radimo projekte koji će biti mjesto susreta i novih lijepih uspomena - istakao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, povodom zvaničnog početka radova na obnovi, restauraciji i rekonstrukciji tog nacionalnog spomenika.

 

Zahvaljujući aktivnostima gradske administracije predvođene Skakom inicijativa da Bistrička stanica odmah po ukidanju pruge postane muzej, nakon 42 godine postaje realnost.

 

Sarajevski arhitekta Mufid Garibija kazao je da je Bistrička stanica rađena u alpskom stilu, te da je bila najskuplja pruga koja se ikad radila na ovim prostorima.

 

Njenu ljepotu pokazao je reditelj Šiba Krvavac u filmu "Valter brani Sarajevo" 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje.

 

Grad Sarajevo vratit će autentičan izgled tom objektu koji će otvoriti vrata i predočiti svoju bogatu kulturno-historijsku vrijednost, navodi se u saopćenju Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još