Federalno ministarstvo okoliša i turizma reaguje

Odluka Kriznog štaba je potpuno nejasna, uništava se i slamka ekonomskog spasa!

Front16.10.20, 10:58h

Odluka Kriznog štaba je potpuno nejasna, uništava se i slamka ekonomskog spasa!
Ministarstvo je u saradnji s hotelijerima u fazi izrade protokola kojim bi se uspostavili standardi ponašanja za vrijeme pandemije i osigurali uvjeti za korona-free smještajne kapacitete sa poštivanjem svih mjera i preporuka epidemiologa, saopšteno je iz Kabineta ministrice

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma poziva Krizni štab Kantona Sarajevo da preispita svoju odluku o zabrani okupljanja više od 30 ljudi u zatvorenom prostoru i 60 osoba na otvorenom.

 

- Odluku, za koju smo saznali iz medija, neophodno je preispitati, jer će se vrlo negativno odraziti na ugostiteljsko-turistički sektor - poručuju iz Kabineta ministrice.

 

- Iako smo svjesni opasnosti pandemije koronavirusa, odluka Kriznog štaba da se, na primjer, u zatvorenom prostoru ne može okupiti više od 30 osoba, bez obzira da li taj prostor imao 50 ili 500 kvadratnih metara, potpuno je nejasna i vrlo negativno će se odraziti na poslovanje ugostiteljskih i hotelskih kapaciteta koji imaju ogromne površine, poput konferencijskih i kongresnih sala. Turistički sektor je najpogođeniji u vrijeme pandemije, a odlukama Kriznog štaba koje nisu sagledane sa svih aspekata uništava se i slamka ekonomskog spasa za turističke privrednike.

 

Ministarstvo je u saradnji s hotelijerima u fazi izrade protokola kojim bi se uspostavili standardi ponašanja za vrijeme pandemije i osigurali uvjeti za korona-free smještajne kapacitete sa poštivanjem svih mjera i preporuka epidemiologa. Međutim, odluka Kriznog štaba ugostitelje i hotelijere potpuno onemogućava da rade, što će imati katastrofalne ekonomske posljedice i po javne budžete.

 

Iznimno poštujemo struku, savjete i upute epidemiologa u ova teška vremena. Ali isto tako pozivamo sve nadležne institucije i krizne štabove da se prilikom donošenja odluka koje mogu imati štetne implikacije po privredu, kao što je u navedenom slučaju načinjena šteta ugostiteljstvu i turizmu, da se prijedlozi razmatraju sveobuhvatno i interdisciplinarno - saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još