VIDEO/ Dragan Mektić, zastupnik u PSBiH

BiH ne može do kandidatskog statusa za godinu dana... Trenutni saziv Vijeća ministara je jedan od najgorih u 20-ak godina

Front15.10.20, 20:54h

BiH ne može do kandidatskog statusa za godinu dana... Trenutni saziv Vijeća ministara je jedan od najgorih u 20-ak godina
Govoreći o izvještaju Evropske komisije o napretku zapadnog Balkana i BiH, Mektić kaže da ga “apsolutno nije iznenadio izvještaj”

 

Bivši ministar sigurnosti BiH i zastupnik u ZD PS BiH Dragan Mektić kaže u emisiji BHT 1 uživo kako BiH u roku od godinu dana ne može do kandidatskog statusa u EU.

 

Komentirajući migrantsku krizu i potpisivanje sporazuma između BiH i Pakistana, Metktić kaže kako se većina migranata predstavlja lažno, a nisu svi iz Pakistana pa će on “pomoći u jednom dijelu”.

 

Komentirajući pojedine djelove koji imaju pojačan priliv migranata poput USK, Mektić ističe kako je “stvorena velika konfuzija i nerazumijevanje” po pitanju rješenja ovog problema.

 

“Dok sam bio na poziciji ministra, sedmično sam sazivao taj operativni štab na kojem su sudjelovali svi kojih se tiče problem migracija, čini mi se da sada svi ti niži nivoi vlasti poduzimaju svoje mjere i tako se problem iz jedne teritorijalne jedinice prebacuje u drugu, to je povećalo problem, posebno zatvaranjem centara u Bihaću, a da prethodno nije riješen njihov smještaj”, kaže Mektić i dodaje kako sada puno više migranata “luta” pa se zbog toga pojačao i broj kriminalnih aktivnosti.

 

“Raspao se sistem te međusobne koordinacije i to je poseban problem, još kada ga promatramo u kontekstu loših vremenskih uvjeta”.

 

Komentirajući odbijanje sporazuma s Frontexom, Mektić kaže da mu nije jasno “kako je nekom palo napamet odbiti takav sporazum”.

 

Govoreći o izvještaju Evropske komisije o napretku zapadnog Balkana i BiH, Mektić kaže da ga “apsolutno nije iznenadio izvještaj”.

 

“Mislio sam da će neke kvalifikacije biti teže i gore jer mi imamo Vijeće ministara koje je imalo problem da se vrlo teško sastane, a konsenzus se nije mogao postići oko niti jednog strateškog i reformskog poteza…”, dodaje nekadašnji ministar.

 

Po njegovom mišljenju, trenutni saziv Vijeća ministara je “jedan od najgorih u posljednjih dvadesetak godina”.

 

Upitan što misli o tomu da će BiH u roku od godine dana dobiti kandidatski status, Mektić ističe kako “to nije moguće”.

 

Komentirajući rad Predsjedništva BiH Mektić ističe kako se ono “ne može dogovoriti oko ničega”.

 

“Uloga Predsjedništva se svela na apele i pozivanje da se nešto uradi. Na kraju krajeva, ono nije ključna instituciaj koja može riješavati ove probleme”, kaže Mektić.

 

 

(BHRT,  DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još