video/šokantni snimak iz rata lidera 'ujedinjene srpske

Pogledajte kako vojnici Nenada Stevandića maltretiraju nesrpske građane u Kotor Varoši '92.

Front11.10.20, 22:28h

Pogledajte kako vojnici Nenada Stevandića maltretiraju nesrpske građane u Kotor Varoši '92.
Video-snimak "gostovanja" Nenada Stevandića i njegovih SOS-ovaca u Kotor Varoši u junu 1992. godine, kada je ovaj grad etnički očišćen od Bošnjaka i Hrvata, sadrži šokantne prizore o postupanju prema nesrpskom stanovništvu u ovome gradu

 

Nedavno je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) na hitnoj sjednici donijela nepravosnažnu odluku kojom je poništila ovjeru za učešće na izborima stranke Ujedinjenja Srpska i njenog lidera Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 konvertibilnih maraka (oko 5 hiljada eura).

 

Razlog za ovu odluku bio je promotivni video spot ove stranke i njegova objava na društvenim mrežama sa sadržajem, koji, kako je navedno, može prenijeti nedvosmislen i neposredan rizik od poticanja na mržnju, izazivanje straha i netoleranciju.

 

Predsjednik ove stranke Nenad Stevandić burno je reagirao na ovu odluku, najavivši žalbu. Istovremeno, pravdajući se u emisiji Centralni dnevnik Face TV, gdje je izjavio kako je on partizansko dijete, te kako je ideja Velike Srbije floskula od koje nema ništa.


Istovremeno, na društvenim merežama pojavljuju se snimci ovoga političara koji svjedoče o, u najmanju ruku, njegovoj nečasnoj ulozi u proteklom ratu.

 

 

 Video-snimak "gostovanja" Nenada Stevandića i njegovih SOS-ovaca u Kotor Varoši u junu 1992. godine, kada je ovaj grad etnički očišćen od Bošnjaka i Hrvata, sadrži šokantne prizore o postupanju prema nesrpskom stanovništvu u ovome gradu.

 

Stevandić je prije rata ušao u Ratno Predsjedništvo Srpske Krajine (predvođeno ratnim zločincima Radoslavom Brđaninom i Stojanom Župljaninom), a bio je na čelu tzv. Srpskih odbrambenih snaga (SOS) koje je formirala Državna bezbednost Srbije.

 

Završio je obuku u organizaciji DB Srbije i Pančevu. Na novinarsko pitanje u kakvim je odnosima sa šefom srpske tajne službe Jovicom Stanišićem, u vrijeme ponovljenog suđenja u Haagu za zločine njegovih parapolicijskih snaga u Hrvatskoj i BiH, Stevandić je odgovorio "u dobrim, ali privatnim".

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 86

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još