Vasvija Vidović potvrdila

Novalićeva odbrana angažovala vještaka zbog 'krivnje unaprijed': Njegovi nalazi potpuno drugačiji od onih u Tužilaštvu BiH?

Front11.10.20, 16:50h

Novalićeva odbrana angažovala vještaka zbog 'krivnje unaprijed': Njegovi nalazi potpuno drugačiji od onih u Tužilaštvu BiH?
Osim "hajke u javnosti", dodatni povod za angažovanje vještaka je, prema riječima advokatice, to što je Tužilaštvo BiH već dostavilo putem određenih kanala informaciju da će podići optužnicu

 

Odbrana Fadila Novalića angažovala je međunarodnog vještaka iz oblasti pranja novca i korupcije, nakon što su se u javnosti pojavile informacije o podizanju optužnice u slučaju „Respiratori“.

 

Informaciju je za Oslobođenje potvrdila advokatica premijera Novalića, Vasvija Vidović.

 

-Tačno je da smo angažovali međunarodnog vještaka. U javnosti je stvorena ogromna hajka koja se odrazila i na vještake koji inače rade na tom slučaju, odrazilo se i na Sud BiH. Stvorena je slika o krivnji unaprijed, da je izvršeno krivično djelo. Nismo željeli da bilo ko bude pod utiskom takve situacije i izvještavanja medija. Angažovali smo neutralnog i vrlo uglednog međunarodnog eksperta, jednog od najugledijih u svijetu iz oblasti pranja novca i korupcije, pojasnila je Vidović.

 

Osim "hajke u javnosti", dodatni povod za angažovanje vještaka je, prema riječima advokatice, to što je Tužilaštvo BiH već dostavilo putem određenih kanala informaciju da će podići optužnicu.

 

- Ono što je žalosno i što ukazuje na jedno teško stanje u pravosuđu je da je Tužilaštvo BiH već nekakvim kanalima dostavilo informaciju da će podići optužnicu, što nije dozvoljeno prije nego što se ne analiziraju svi dokazi. Dakle u javnost su već date informacije da je okončana istraga i da ima namjeru podići optužnicu. Pokušavamo se izboriti da taj proces istrage bude fer i pravedan, kazala je Vidović.

 

Ko je angažovani vještak i šta je otkrio?


Ime vještaka za sada nije poznato, niti ga još uvijek imaju namjeru otkrivati. Osim da je riječ o "njemačkom stručnjaku koji je vještačio po cijelom svijetu najsloženije predmete", o njemu se više ništa ne zna, ali saznajemo kakve dokaze je prikupio.

 

Angažovani vještak je na poslovima iz oblasti pranja novca i korupcije radio za njemačku obavještajnu službu, za Zurich Insurence Group, za Deloitte u Njemačkoj i Švicarskoj, za  Pricewaterhouse Coopera, te za KPMG (šef poslovno-obavještajnog odjela u predmetima međunarodnih istraga i interne revizije)

 

- Nalaz vještaka ukazuje na potpuno drugačije činjenično stanje od onog koje je tužilac iznio na ročištu za pritvor, iznoseći navode o osnovu sumnje. Njegovo detaljno vještačenje smo dostavili Tužilaštvu sa ciljem da imaju u vidu jedan stručan nalaz prije donošenja tužilačke odluke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 112

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još