Brzi oporavak

Trumpov ljekar tvrdi da on više nije zaražen koronavirusom

Front11.10.20, 11:08h

Trumpov ljekar tvrdi da on više nije zaražen koronavirusom
U memorandumu se ne navodi da je Trump imao negativan test na virus

 

Ljekar Bijele kuće Sean Conley izjavio je da predsjednik Donald Trump više ne predstavlja rizik za prenošenje koronavirusa, ali nije izričito rekao da li je Trump negativan.

 

Dijagnoza je postavljena dok se predsjednik pripremao za nastavak predizbornih skupova i drugih aktivnosti.

 

U dopisu koji je objavila Bijela kuća, Conley je rekao da je Trump ispunio kriterije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za sigurno napuštanje izolacije i da prema "trenutno priznatim standardima" više ne predstavlja rizik kao prenosilac.

 

Dopis je stigao poslije prvog Trumpovog pojavljivanja u javnosti od povratka u Bijelu kuću nakon liječenja od koronavirusa u vojnoj bolnici.

 

Stotine ljudi okupilo se u subotu popodne na travnjaku ispod terase Bijele kuće s koje se Trump obratio pružajući podršku policajcima i drugim službenicima u sprovođenju zakona.

 

U memorandumu se ne navodi da je Trump imao negativan test na virus. Ali osjetljivi laboratorijski testovi, poput PCR testa, otkrivaju virus u uzorcima brisa uzetih iz nosa i grla.

 

Doktor William Morris, iz laboratorije na klinici Majo, rekao je ranije ove nedjelje da bi, koristeći PCR testove, predsjednikov medicinski tim mogao hipotetički da mjeri i prati količinu virusa u uzorcima i da posmatra kako virus opada.

 

Neki medicinski stručnjaci ipak smatraju da je prerano proglašeno da Trump nije zarazan.

 

Specijalista za zarazne bolesti i predsjednik odeljenja na Jejlskoj školi za javno zdravlje dr Albert Ko izjavio je sinoć da se čini da Bijela kuća slijedi smjernice CDC o tome kada je prikladno prekinuti izolaciju poslije blagih do umjerenih slučajeva Covida-19, ali je upozorio da oni koji su imali teži oblik bolesti treba da provedu u izolaciji 20 dana.

 

Doktor Ko je naveo da se Trump liječio steroidom deksametazonom, koji se obično koristi za pacijente s ozbiljnim oblikom Covid-19 i dodao da je Bijela kuća izdala nejasno saopćenje o Trumpovom zdravlju i da su mnoga pitanja ostala bez odgovora, uključujući i to da li je predsjednik imao upalu pluća.

 

Trump je najavio da će sutra prisustvovati stranačkom skupu u gradu Sanfordu na Floridi, jednoj od ključnih država za pobjedu na američkim izborima, prenosi Beta.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!