Burno nakon najave smjene aktuelne Vlade KS

Damir Nikšić poručio: Dok sam ja u toj 'četvorci', Radončić neće sjesti za pregovarački stol!

Front10.10.20, 10:59h

Damir Nikšić poručio: Dok sam ja u toj 'četvorci', Radončić neće sjesti za pregovarački stol!
Dakle ovdje pregovaraju zastupnički klubovi, sami zastupnici u svoje ime i ime svog biračkog tijela, a ne predsjednici stranaka

 

Samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić oglasio se nakon jučerašnje najave smjene aktuelne Vlade Kantona Sarajevo i nove skupštinske većine nakon što su jučer stranke četvorke skupile 18 potpisa zastupnika među kojima je i potpis Nikšića.

 

- I ja sam jedan od predsjednika te 'Četvorke' koja uopšte nije 'Četvorka” i kojoj se ovaj nezvani gost samopozvao i najavio u pregovore. Mogu samo reći da, dok sam ja u toj 'Četvorci', Radončić neće sjesti za pregovarački sto iz jednog prostog razloga: prevario nas je i izdao već jednom, a to što upravo vara i izdaje one sa kojima je trenutno u vlasti ne samo da umanjuje vjerovatnoću da neće prevariti i izdati i treći put, već potvrđuje patern ponašanja koji se neće promijeniti, a koji ne priliči ozbiljnom političaru i koalicionim partneru. Ovaj hiroviti element bi bio, kao i uvijek i sa svima do sada, jedan faktor nestabilnosti i posve je neprihvatljiv ne samo meni, već i većini zastupnika iz nove koalicije - naveo je Nikšić.

 

Naglasio je da insistira na jednakosti, a ne podređeni volji centrala stranaka.

 

- Važno je naglasiti i Radončiću i Nerminu Nikšiću (a Kojović je već u srijedu skontao sam) da ovu većinu čine, pregovaraju i odlučuju zastupnici: nas 18. Na našim plećima je odgovornost i odlučivanja i djelovanja. Dakle ovdje pregovaraju zastupnički klubovi, sami zastupnici u svoje ime i ime svog biračkog tijela, a ne predsjednici stranaka. To je nešto novo. Predstavnici, a ne predsjednici. To je ono što je 'revolucionarno' u načinu funkcionisanja ove nove većine. Mi zastupnici smo, dakle, šefove stranaka postavili na njihovo mjesto. Ja sam na tome insistirao. Da budemo jednaki, a ne podređeni volji centrala. Ja sam reagovao i jasno dao do znanja da federalni dogovori jednog Nikšića nisu prioritet drugom Nikšiću u Kantonu Sarajevo. Jer ako ja u ovoj priči djelujem prvenstveno kao zastupnik građana koji su me birali, a ne predsjednik i zastupnik svoje stranke koju smo formirali, onda to mogu i zastupnici SDP-a. Građanski interes ispred partijskog - poruka je Nikšića.

 

Naveo je da je "ovo je demokratija, a ne partokratija".


- Mi smo skupili 18 potpisa zato što su nam građani dali mandat, a ne šefovi partija. I Čampara i ja smo ušli preferencijalnim glasovima prebacivši unutarstranački cenzus od 20%. I on i ja smo izbačeni iz autoritarnih stranaka koje su podcjenjivale volju građana i forsirale stranačku kadrovsku politiku na javnim funkcijama i u javnim preduzećima, institucijama. Ja sam direktno i aktivno radio na razgradnji tog partokratskog sistema i režima, partijske berze rada i radim na uspostavi građanske demokratije koja je pristupačna i otvorena za slobodne građane i stručnjake.Ovo u KS je stavljanje predstavničke demokratije na noge i stavljanje građanskog, a ne partijskog interesa na prvo mjesto. Radončićeva retorika jednostavno pripada prošlom vremenu, što je čudno za nekog ko vodi Savez za bolju budućnost - navodi Nikšić.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još