VIDEO/ Zbog promocije bh. sporta i Olimpijskog komiteta BiH

Princu Albertu II od Monaka uručen 'Ključ grada Sarajeva': 'Siguran sam da ću se ovdje ponovo vratiti'

Hronika09.10.20, 12:51h

Princu Albertu II od Monaka uručen 'Ključ grada Sarajeva': 'Siguran sam da ću se ovdje ponovo vratiti'
Vijećnica je 'feniks Sarajeva'. Izdigla se iz pepela nakon svega što je pogodilo ovaj grad, rekao je princ Albert te ukazao na važnost Olimpijskog muzeja koji je sinoć svečano otvoren u Sarajevu

 

Princu Albertu II od Monaka danas je u sarajevskoj Vijećnici uručen "Ključ grada Sarajeva", a priznanje i povelju, koja simbolizira trajnu vezu Grada i njegovih građana, uručili su mu gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.

 

Uz izraze zahvalnosti, princ Albert je kazao da je njegova posjeta Sarajevu prilika da se jačaju odnosi i uspostavi bolja saradnja.

 

- Vijećnica je 'feniks Sarajeva'. Izdigla se iz pepela nakon svega što je pogodilo ovaj grad – rekao je on te ukazao na važnost Olimpijskog muzeja koji je sinoć svečano otvoren u Sarajevu.

 

Obnova muzeja, rekao je, prepuna je simbolike, budi posebne emocije kod ljudi i uspomene na Zimske olimpijske igre koje su održane 1984.godine, ali i na EYOF-a 2019. godine.

 

- Te vrijednosti će ostati sačuvane za naredne generacije da uče o historiji glavnog grada. Volio bih u Sarajevu ostati još nekoliko dana, ali siguran sam da ću se ovdje ponovo vratiti kako bih s vama slavio nove uspjehe - poručio je princ Albert II od Monaka.

 

Gradonačelnik Skaka i predsjedavajući Gavrić zahvalili su visokom gostu na posjeti, te kazali da dolazak u Sarajevo i podrška princa Alberta II ima nemjerljiv značaj za promociju bh. sporta i Olimpijskog komiteta BiH, u međunarodnim krugovima i dokaz da Sarajevo i BiH mogu praviti događaje vrijedne pažnje evropske i svjetske javnosti.

 

princ-albert-ii-od-monaka-abdulah-skaka-ivica-saric

 

- ''Ključ Grada Sarajeva'' je kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH simbolično oduži princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanju civilizacijskih vrijednosti i promociju mira - istakao je Skaka.

 

Nakon dodjelje priznanja, princ od Monaka se upisao i u knjigu utisaka u Vijećnici, a potom je uz velike mjere sigurnosti prošetao i Baščaršijom.

 

princ-albert-ii-od-monaka

 

Priznanje ‘Ključ grada Sarajeva’, dodjeljuje se istaknutim ličnostima koji su dali doprinos za promociju, podršku i unapređenje sporta, sportskih aktivnosti Sarajeva i BiH na međunarodnom planu.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!