SAVJET(i) KOJI ĆE VAS IZNENADITI

Zašto ne trebate sebi braniti nikakvu hranu? Upravo suprotno, jedite sve što želite i kad god poželite... Ima smisla!

Lifestyle08.10.20, 20:57h

Zašto ne trebate sebi braniti nikakvu hranu? Upravo suprotno, jedite sve što želite i kad god poželite... Ima smisla!
Kada nam um i tijelo govore da nešto želimo, činjenica je da to ne možemo tako lako da ignorišemo. Ovo ipak jesu dva najvažnija glasa u nama

 

Izvor: Getvices.com

 

Ne branite sebi određenu hranu, jer kada je izbacite iz svoje svakodnevne ishrane bez pravog razloga, zbog toga možete samo da je poželite više nego prije.


I to ima smisla: želimo ono što ne možemo da imamo, bez obzira na to o čemu je riječ – o kovrdžavoj kosi ako imamo ravnu ili čokoladnoj torti ako smo je zabranili. Zato je i važan savjet da ne branite sebi nikakvu hranu.


Ako govorite sebi da je, na primjer, hljeb veoma „loš“ i da vas grickalice „ubijaju“, pa ne konzumirate ovu hranu neko vrijeme, desiće se neizbježno. Desiće se to da sve što želite jeste taj isti hljeb ili te iste grickalice kojih ste se odrekli.


Zato ne branite sebi nikakvu hranu, jer će sa svakom takvom odlukom da se dogodi upravo ovo. I neće vam biti važno kakvog je ukusa ta hrana, niti koliko je kvalitetna, samo da upravo nju jedete.


Kada nam um i tijelo govore da nešto želimo, činjenica je da to ne možemo tako lako da ignorišemo. Ovo ipak jesu dva najvažnija glasa u nama.


Upravo zato, ne branite sebi hranu koju žele i vaš um i vaše tijelo, jer ćete biti u borbi sami sa sobom.


I ne samo da ćete željeti ono što ste sebi zabranili, već ćete željeti upravo to u izuzetno velikim količinama koje nikako nisu dobre po vas.


Kada to shvatite, probajte da razvijete takvu strategiju ishrane u kojoj ćete biti svjesni svega što jedete.


To je već poznata teorija po kojoj najzdravije navike u ishrani dolaze kada ne branite sebi nikakvu hranu, već kada jedete ono što želite, i kad god to želite.


Dakle, ako je vaš trenutni izbor neki čips, onda to treba i da uzmete i da uživate u svom izboru.


Posebno je zanimljivo to što će takva filozofija ishrane dovesti do toga da drastično manje imate želju za nekom hranom koju mislite da ne bi trebalo da jedete.


Jednostavno, kada poslušate savjet i ne branite sebi nikakvu hranu, slobodno možete sve da jedete, a samim tim ne želite hranu koja je nekad bila ono što se podrazumijevalo kao „zadovoljstvo“ i što biste jeli isključivo krišom.


Kako se osjećate kada jedete određenu hranu?


Naime, ako ne branite sebi nikakvu hranu, možete odlučiti šta želite da jedete po tome kako se osjećate zbog neke hrane.


Dakle, ako znate da ćete zbog prevelike količine neke namirnice da se osjećate tromo i razdražljivo, sigurno da ćete ih izbjegavati zbog tog osjećaja, a ne zato što ne smijete da ih uzmete. Svakako, ništa ne škodi da se povremeno prepustite nekoj hrani.


U stvari, prepuštanje u malim porcijama je možda i najbolji režim kojeg možete da se pridržavate u svojoj ishrani.


I na kraju dana, kad ne branite sebi nikakvu hranu, nećete osjetiti potrebu da se prepustite nekoj hrani i da se prejedete.


Moći ćete da uživate u njenom ukusu i da budete zadovoljni nakon što je pojedete, bez prijeke potrebe za prevelikom količinom.

 

(Getvices.com/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!