SVE SE MOŽE KAD SE SLOŽE

U ovom bh. gradu donijeta jednoglasna odluka: Neće biti hidrocentrala na jednoj od najljepših rijeka u BiH!

Hronika08.10.20, 19:16h

U ovom bh. gradu donijeta jednoglasna odluka: Neće biti hidrocentrala na jednoj od najljepših rijeka u BiH!
Deklaracija je usvojena na prijedlog gradskog vijećnika Armina Amidžića i sadrži tri glavne stavke

 

 

Vijećnici Gradskog vijeća Bihaća usvojili su danas jednoglasno "Deklaraciju o zaštiti rijeke Une" kojom se odbacuje vršenje bilo kakvih zahvata u vodotoku rijeke Une koja se nalazi na teritoriji ovog grada.


Također, ovom deklaracijom ukida se mogućnost izgradnje i hidroelektrana.


Deklaracija je usvojena na prijedlog gradskog vijećnika Armina Amidžića i sadrži tri glavne stavke: 1. Privredni, ekonomski i bilo kakav drugi razvoj Grada Bihaća mora biti zasnovan na ekološkim principima; 2. Izgradnja hidroelektrana u Nacionalnom parku Una, kao i eventualni drugi slični zahvati duž čitavog toka rijeke Une predstavljali bi remetilački faktor u cijelom regionu razvojno naslonjenom na tok rijeke Une; 3. Izvori električne energije koji neće narušavati prirodnu ravnotežu, uz drastično smanjenje komercijalnih gubitaka, predstavljaju rješenje za budućnost.


"Gradsko vijeće Grada Bihaća, poštujući navedene principe, odbacuje bilo kakve zahvate u vodotoku rijeke Une na teritoriji Grada Bihaća. Kao građani, svjesni smo da je Una naša budućnost i prepoznatljivost, bilo kakav pokušaj da se Una mijenja zahtijeva slobodno izjašanjavanje svih građana grada Bihaća i jedino pravedno donošenje odluke o sudbini rijeke bi bilo na referendumu, kako danas, tako i u budućnosti. Apelujemo na Vladu FBiH, Vijeće ministara BiH da energetske projekte koji uključuju rijeku Unu izbace iz prostornih planova koji uključuju administrativni teritorij Grada Bihaća i da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječe moguće devastaciju rijeke Une. Gradsko vijeće Grada Bihaća, njeguje i podstiče pozitivan odnos prema rijekama i okolnim ekosistemima kroz obrazovanje djece i javnosti uopšte", navodi se u Deklaraciji.


Istaknuto je kako današnje generacije imaju obavezu da prilikom donošenja odluka koje se tiču budućnosti, pretpostave i uvaže interese i potrebe budućih generacija.


"Hvala svim gradskim vijećnicima koji su podržali ovu deklaraciju kojom smo podržali i privredni, ekonomski i drugi razvoj Grada Bihaća zasnovan na ekološkim principima. Ona će biti moralna prepreka svim budućim sazivima kada je u pitanju rijeka Una, a ovaj korak ide ka trajnoj institucionalnoj zaštiti kojim nastavljamo naslijeđe koje nam je čuveni ekolog i osnivač Unskih smaragda Boško Marjanović ostavio u amanet", rekao je vijećnik Amidžić.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!