trajat će do 9. oktobra

Projekcijom filma 'Corpus Christi' u Sarajevu počeo V4 Film festival

Kultura06.10.20, 20:42h

Projekcijom filma 'Corpus Christi' u Sarajevu počeo V4 Film festival
Sutra je na rasporedu film “Osmice” (režija: Jiří Strach), 8. oktobra “Trupa” (režija: Pál Sándor), a 9. oktobra film “Loli Paradička” (režija: Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky)

 

V4 Film Festival koji organiziraju ambasade četiri europske zemlje Višegradske grupe (Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska) počeo je večeras u kinu "Meeting Point" u Sarajevu projekcijom filma “Corpus Christi” (režija: Jan Komasa).

 

Kako je kazala glasnogovornica kina "Meeting Point" Andrijana Copf, V4 Film Festival će trajati do 9. oktobra, svaku večer će biti prikazana projekcija jednog filma ovogodišnjeg programa. Ulaz za gledaoce je besplatan, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Broj mjesta je ograničen na 70 osoba.

 

- Svaku večer s početkom u 19 sati će biti prikazan film. Festival počinje prikazivanjem filma  poljski “Corpus Christi” koji je kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film i dobitnik više od 30 nagrada na svjetskim festivalima - kazala je Copf. 

 

Dodaje da je jedan od ciljeva ovogodišnjeg festivala promocija međuljudskih odnosa u vremenu pandemije, zbog čega je važno da se u kinu održavaju projekcije filmova uz prisustvo ograničenog broja gledalaca.  

 

Festival je otvorio ambasador Poljske u BiH Jarosław Lindenberg.

 

Sutra je na rasporedu film “Osmice” (režija: Jiří Strach), 8. oktobra “Trupa” (režija: Pál Sándor), a 9. oktobra film “Loli Paradička” (režija: Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky).

 

Višegradska grupa, poznata kao i Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje centralne Evrope – Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke. Ove godine, tokom poljskog predsjedavanja Grupom V4 prioriteti su osnaživanje V4 u okviru snažne Europe, povratak normalnosti nakon pandemije, promocija međuljudskih kontakata i digitalizacija.

 

Festival filmova V4 u BiH ima već dugu tradiciju. Svake godine donosi srednjoeuropski duh u BiH, a filmovi su uvijek jako popularni među bh. publikom.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!