Oformljena fondacija

NATO prikuplja 500.000 eura za borbu Bosne i Hercegovine protiv Covida-19

Front05.10.20, 17:43h

NATO prikuplja 500.000 eura za borbu Bosne i Hercegovine protiv Covida-19
Operacionalizacija ovih sredstava za BiH očekuje se uskoro

 

 

NATO prikuplja 500.000 eura za borbu Bosne i Hercegovine protiv COVID-a 19, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

 

Predstavnici Misije Bosne i Hercegovine pri Glavnom sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Bruxellesu, na čelu s ambasadorom BiH pri NATO-u Mitrom Kujundžićem, intenzivno održavaju sastanke s nadležnim predstavnicima NATO-a po pitanju Programa reformi BiH i Procesa planiranja i revizije (PARP).  

 

Na nedavnom sastanku u Bruxellesu, na kojem su uime Glavnog sjedišta Saveza (NATO HQ) sudjelovali pomoćnik glavnog sekretara NATO-a za operacije John Manza, direktor za odbrambene institucije i izgradnju kapaciteta Marc Di Paolo i desk-oficir za BiH u NATO-u Rohan Maxwell, Misija BiH je informirana da je u okviru NATO-a oformljena fondacija za borbu protiv pandemije COVID-19 za BiH, u iznosu od 500.000 eura. Operacionalizacija ovih sredstava za BiH očekuje se uskoro.

 

Također, predstavnici Misije BiH pri NATO-u su upoznati da je u završnoj fazi definiranje modaliteta i za povjerenički fond kojeg NATO uspostavlja za pitanja iz domena malog i lakog naoružanja (SALW).

 

Pomoćnik glavnog sekretara NATO-a pokazao je zanimanje za dostignuća u reformi odbrane BiH te planove modernizacije Oružanih snaga BiH. Manza je posebno pohvalio MO i OS BiH za uspješan proces izgradnje integriteta u oružanim snagama, kao i sudjelovanje OS BiH u misiji podrške miru "Odlučna podrška“ u Afganistanu.

 

U vezi s novim pristupom "jedan partner-jedan plan“, Manza je naglasio da u tome za BiH neće biti izmjena. Kao i do sada, odnosi BiH i NATO-a zasnivat će se na Programu reforme BiH kao krovnog strateško-političkog dokumenta koji će biti direktno povezan sa PARP-om i programima koji izravno proističu iz njega.

 

Predstavnici Misije BiH pri NATO-u također su razgovarali s pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a Bettinom Cadenbach. Ona je pokazala posebno zanimanje za formiranje Komisije za NATO integracijski proces BiH.

 

Istaknula je važnost da se čim prije dostave informacije o razini provedbe Programa reformi BiH za 2020. godinu. U tom kontekstu, Cadenbachovu je posebno zanimalo kada bi Bosna i Hercegovina mogla dostaviti naredni ovakav program za 2021. godinu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još