Nezakonito prijavljivanje birača iz inostranstva

Određen pritvor 29-godišnjaku koji je pribavio lične dokumente više osoba, pa ih prijavio za glasanje izvan BiH

Hronika05.10.20, 15:24h

Određen pritvor 29-godišnjaku koji je pribavio lične dokumente više osoba, pa ih prijavio za glasanje izvan BiH
Pod nadzorom Tužiteljstva, Policija Distrikta je prije tri dana izvršila pretrese osumnjičenog, stana, motornog vozila i mobilnog telefona koje koristi

 

Postupivši po prijedlogu Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor S.B. (29) iz tog grada, osumnjičenom da je u zadnjih mjeseca dana pribavio i iskoristio osobne dokumente više osoba tako što ih je bez njihovog znanja prijavio za glasovanje izvan BiH.  

 

Pritvor S.B., protiv kojega je otvorena istraga zbog kaznenih djela pripremanja kaznenog djela i krivotvorenja isprave, određen je zbog opasnosti da bio mogao utjecati na svjedoke i suučesnike, izvijestili su iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

 

Pod nadzorom Tužiteljstva, Policija Distrikta je prije tri dana izvršila pretrese osumnjičenog, stana, motornog vozila i mobilnog telefona koje koristi.

 

Pronađeni predmeti i dokazi su od njega oduzeti kako bi se koristili u daljnjem tijeku kaznenog postupka, a osumnjičeni je bez odlaganja lišen slobode.

 

S obzirom da je doveden u prostorije Tužiteljstva, tužitelj ga je ispitao i odmah predložio nadležnom sudu da mu se odredi pritvor, usljed opasnosti da će utjecati na svjedoke i suučesnike.

 

Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud Distrikta danas je odredio pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca.

 

Osumnjičeni može izjaviti žalbu na tu odluku suda koja ne odlaže njezino izvršenje.

 

Kazneni zakon Brčko distrikta BiH za pripremanje kaznenog djela i krivotvorenje isprave propisuje novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine, navode iz Tužiteljstva Distrikta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!