pljuštale optužbe i pitanja

Burno na Skupštini KS, zastupnici optužili ministra Krivića: 'Prevarili ste nas, dezavuisali!'

Front05.10.20, 11:17h

Burno na Skupštini KS, zastupnici optužili ministra Krivića: 'Prevarili ste nas, dezavuisali!'
- Zašto nas je slagao kada smo mu na Kolegiju dali povjerenje i dogovorili se? - pitao je Handžić

 

Nakon polusatne pauze sjednica Skupštine KS krenula je prepirkom zastupnika Naroda i pravde i predsjedavajućeg Skupštine Mirze Čelika, a potom i nizom pitanja i optužbi na račun ministra obrazovanja KS Anisa Krivića zbog odluke da se izmjene Zakona o visokom obrazovanju razmatraju po skraćenom, na ne hitnom postupku - piše N1.

 

"Dezavuisali ste zastupnike, piše hitni postupak u dnevnom redu, a ne skraćeni", rekao je zastupnik Elmedin Konaković i nastavio objašnjavati, ali mu je Čelik oduzeo riječ.

 

Potom se javio zastupnik Elvedin Okerić.


"Sramota je ovo što radite pred očima javnosti. Zbog čega ste prekršili zaključak Kolegija od 29.9. kojom se kaže 'zadužuje Ministarstvo obrazovanja da pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju- hitni postupak' i da se dostavi najkasnije do 5.10. Par minuta pred sjednicu dobili smo Prijedlog koji nije usaglašen sa zastupnicima - predlagačima, odnosno zastupnikom Marjanovićem. Izbacili ste moj prijedlog amandmana", kazao je Okerić.

 

Više zastupnika je postavilo pitanje zbog čega je hitni postupak zamijenjen skraćenim.

 

"Zašto nas je slagao kada smo mu na Kolegiju dali povjerenje i dogovorili se? Zašto su Vlada i Ministarstvo odlučili da ne usvoje odluku zaključka hitno već skraćeno", rekao je Handžić.

 

Ministar Krivić kazao je da je to stav Vlade KS zbog mogućnosti ulaganja amandmana.

 

"Sama inicijativa i bilo koji amandman koji se ulaže u Zakon o visokom obrazovanju povlači posljedice za UNSA i studente. Inicijativa generalno je podnesena i amandmanima koji mogu biti predloženi povlače jako puno konsekvenci. Danas je 5.10, još uvijek se pegledavaju ispiti, studenti se upisuju na UNSA, akademsko osoblje je spremno za realizaciju nove akademske godine. Sve izmjene koje bi ulazile u domen zapošljavanja angažmana, ispunjavanja uvjeta bi povukle jako ozbiljne i odgovorne posljedice. Odgovor zastupniku Handžiću - ja Vas nisam slagao, nisam nikada nikoga slagao, uvijek govorim istinu i stojim iza svojih riječi", rekao je Krivić.

 

Zastupnik Elmedin Konaković kazao je kako je "sramota što su došli sa skraćenim postupkom i što ministar brani Vladu, a oduzima pravo zastupnicima koje je narod birao".

 

Zastupnik Damir Marjanović naglasio je kako ovakav tekst izmjena zakona nije usaglašen s predlagačima.

 

"Povjerenje i saradnja i sve čime smo se hvalili da jedan prijedlog zakona pravi zajedno i opozicija i pozicija je iznevjerno. Iznevjeren je dogovor. Ovim je onemogućeno izvornim predlagačima da poprave ono što je pokvareno. Svaka čast nadmudrili ste nas", rekao je Marjanović.

 

Zastupnici su kazali kako nisu imali ni objašnjenja zbog čega sjednica kasni, ali da su shvatili jer materijali nisu stigli na vrijeme.

 

Zastupnik Vedran Jakupović zatražio je pauzu od 20 minuta u ime Kluba Naroda i pravde nakon čega će se zastupnici izjasniti da li će glasati o izmjenama ovog zakon po ksraćenom postupku.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još