Oglasio se i bivši ministar saobraćaja KS

Adnan Šteta o rekonstrukciji tramvajske pruge: Evo šta je sve trebalo uraditi

Front03.10.20, 20:51h

Adnan Šteta o rekonstrukciji tramvajske pruge: Evo šta je sve trebalo uraditi
Prisjetiću se svoje odluke da slične poslove rekonstrukcije dijela tramvajskih šina i određenih saobraćajnica uradimo u noćnim satima i time izađemo iz paradoksa koji se godinama bespotrebno radio, a to je da u toku dana i najvećih saobraćajnih gužvi se zatvaraju određene saobraćajnice i uskraćuje normalna komunikacija i život građanima KS

 

Bivši ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta komentarisao je rekonstrukciju dijela tramvajske pruge u Sarajevu koja je uzrokovala velike saobraćajne probleme.

 

Njegov status prenosimo u cjelosti: 

 

Nisam se želio oglašavati u toku jučerašnjeg dana jer sam se nadao da ce doći neko konkretnije i jasnije objašnjenje od nadležnih organa ali bez imalo primisli u kojoj bih se naslađivao nad ogromnom mukom koju je aktuelna Vlada KS priredila radnom narodu, đacima i drugim građanima koji su jučer radi nenajavljenih radova na rekonstrukciji tramvajskih šina (za)kasnili na posao ili u školu.


Zbog velikog broja poruka koje sam dobio od građana zbog kojih sam se u godini u kojoj sam upravljao Ministarstvom saobraćaja KS trudio da prilikom svake svoje odluke mislim na posljedice koje će te odluke imati za njih - za građane Kantona Sarajevo, zbog njih ću se ipak kratko prisjetiti jedne svoje odluke koju su oni koji danas vladaju kritikovali kao populističko-marketinšku, na što se naravno tada nisam osvrtao. 


Prisjetiću se svoje odluke da slične poslove rekonstrukcije dijela tramvajskih šina i određenih saobraćajnica uradimo u noćnim satima i time izađemo iz paradoksa koji se godinama bespotrebno radio, a to je da u toku dana i najvećih saobraćajnih gužvi se zatvaraju određene saobraćajnice i uskraćuje normalna komunikacija i život građanima KS.


Rekonstrukciju tramvajskih sina koja je jučer započeta u Sarajevu također je morala biti planirana da se organizuje koristeći pogodnosti noćnog izvođenja radova,morali smo imati ubačene dodatne autobuse i dodatne linije za prevoz putnika do relacija na koje tramvaji od jučer ne voze,morali smo imati jasno definisane alternativne pravce i na vrijeme obavijestiti građane kako bi prilagodili svoja putovanja.


Morali smo imati usklađenu i prilagođenu novu  signalizaciju na alternativnim pravcima kako bi protočnost saobraćaja bila brza i jednostavnija i kako bi građani doživljavali manje neugodnosti i rizik od širenja korona virusa u jučer pretrpanim autobusima koji su satima vozili relacije od par kilometara a sve bi to bilo minimalizirano da smo imali aktivnosti posložene na vrijeme i komunicirane sa građanima sa posebnim fokusom na organizaciju rada noći i u terminima kada je manje kretanje građana.


Ovo što smo vidjeli jučer i što nas očekuje po najavama narednih 40 dana je katastrofalno za sve sfere života u Kantonu te apelujem na Vladu KS da hitno napravi drugačiju organizaciju gradilišta i radova na rekonstrukciji dijela tramvajskih šina na Marijin Dvoru i dopusti normalan razvoj i tok života u KS, napisao je Šteta.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još