STOTINE MRTVIH NA SPISKOVIMA

'Moj rahmetli punac opet će glasati u Kozluku': Kćerka Miladeta i zet Hajrudin ispričali nevjerovatno iskustvo u CIK-u

Front03.10.20, 09:21h

'Moj rahmetli punac opet će glasati u Kozluku': Kćerka Miladeta i zet Hajrudin ispričali nevjerovatno iskustvo u CIK-u
Uvidom na zvaničnoj internet stranici CIK-a preminuli Mehdin Marhošević i dalje se nalazi na spisku birača. Iz CIK-a odgovaraju da oni nemaju nadležnost brisanja imena umrlih sa biračkih spiskova, ali da su objavili vodič za prijavu podataka o umrlim osobama

 

 


Zloupotrebe prilikom glasanja stara su priča, dokaz za to je i slučaj Mehdina Marhoševića, koji je preminuo u Austriji 25. jula 2015, a i ove godine se nalazi na spisku za glasanje u Kozluku, opština Zvornik. Ovo su za Oslobođenje potvrdili njegova kćerka Miladeta i zet Hajrudin Avdić.


Stotine mrtvih na spiskovima


- Rahmetli punac je na biračkom spisku bio i 2018. Zvao sam tada CIK, poslao dokaze, kao i jedan izborni ured u Zvorniku, ali nije bilo reakcije. Kontaktirao sam jednu političku stranku kojoj sam vjerovao i oni su pokušali, ali opet ništa. Na kraju smo supruga i ja otišli u BiH i na dan izbora smo se pojavili na izbornom mjestu u Osnovnoj školi u Kozluku, gdje je punac bio upisan za glasanje. Ljubazno su nas dočekali, ali smo im objasnili da smo mi glasali putem pošte i da smo došli ne bismo li imali priliku sresti rahmetli oca kada dođe da glasa. I da skratim, predočili smo im izvod iz matične knjige umrlih, a ljudi iz Izborne komisije su nas uvjeravali da ‘njegov glas’ neće biti zloupotrijebljen i da će sve učiniti da bude izbrisan sa spiska glasača. Poučeni tim iskustvom, ponovo smo na stranici CIK-a provjerili za punca i opet će rahmetlija glasati, jer je na listi. Ovog puta nismo u mogućnosti doći i protestovati zbog korone, ali smo opet pisali CIK-u i proslijedili im izvod iz matične knjige umrlih. Ovo je strašno šta se radi. Pitam se zar je teško zakonom regulisati obavezu da kancelarije Mjesnih ureda prilikom ispisa umrlih osoba te dokumente proslijede u CIK i gdje još treba, kako bi se bilo ažurno. To je tako lahko i svugdje je to normalan postupak - kaže Hajrudin Avdić za Oslobođenje.

 

mehdin-cik-umrli-izbori


Uvidom na zvaničnoj internet stranici CIK-a preminuli Mehdin Marhošević se nalazi na spisku birača.

 
Iz CIK-a su odgovorili da oni nemaju nadležnost brisanja imena umrlih sa biračkih spiskova, ali da su objavili vodič za prijavu podataka o umrlim osobama.


- Postupak provjere podataka za umrlu osobu podrazumijeva provjeru podataka upisanih u svim službenim evidencijama nadležnih organa, a nepodudaranje navedenih podataka je čest razlog iz kojeg umrla osoba nije uklonjena iz evidencije središnjeg biračkog popisa. Jedan od razloga je i ukoliko činjenica smrti za navedenu osobu nije upisana u matičnu knjigu umrlih, stoji u vodiču.


Oslobođenje je ranije pisalo da se najmanje stotinu mrtvih bh. državljana “lično prijavilo” za glasanje putem pošte.


Slučaj iz Nizozemske


Iz Inicijative Moja adresa Srebrenica saopćili su u petak da dobijaju prijave Srebreničana koji privremeno žive van BiH da im nisu uredne adrese s kojih će glasati o čemu su upozoravali CIK, SIPA i Tužilaštvo BiH, ali da nikad ništa konkretno nije urađeno.


“Više od 220 Srebreničana koji žive van granica BiH izostavljeno je sa spiska za glasanje putem pošte bez ikakvog objašnjenja, izostavljeni su i oni čiji su lični podaci zloupotrijebljeni, kao što je slučaj porodice Pašalić koja trenutno živi u Nizozemskoj, a registrovana je da glasa iz Srbije”, naglasili su iz Inicijative.


Centralna izborna komisija BiH je u četvrtak donijela odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 27.960 birača, dok će se na izvodu iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH naći ukupno 101.771 birač.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još