Video/ Jutjuberi uzor mladima

Adnan Cerić CeriX otkrio: Evo kakve poruke mi svakodnevno stižu u inbox

Lifestyle28.09.20, 13:50h

Adnan Cerić CeriX otkrio: Evo kakve poruke mi svakodnevno stižu u inbox
Roditelji često ne znaju šta njihova djeca rade na internetu, koga prate i sa kim komuniciraju, a oni su ti koji su odgovorni za svoju djecu

 

Djeca se influenserima i jutjuberima povjeravaju, posmatraju ih kao prijatelje i superheroje i govore im o svojim osjećanjima. Ipak, jutjuberi često ne znaju šta treba da učine u takvim situacijama.

 

Poznati bosanskohercegovački jutjuber Adnan Cerić CeriX je u razgovoru sa Ivanom Zečević podijelio svoja iskustva: često je bio u prilici da baš on bude taj kome se djeca povjere i iskažu svoja negativna, pa čak i suicidalna osjećanja i misli, da šalju neprimjeren i za drugu djecu kompromitujući sadržaj. Kako je i sam rekao - to sve ga zbunjuje, jer ne zna uvijek kako treba da odreaguje. Ipak, da je prava odluka koju treba napraviti javiti se roditeljima te djece potvrdila mu je i Ivana, koja je objasnila da su dva najveća problema sa kojima se mladi susreću - depresija i anksioznost.

 

Ivana je objasnila da je anksionznost strah od nečeg što nije realno.

 

Vrijeme provredeno na interentu, u online svijetu (igranje igrica, gledanje videa i sl.) je idealno „okruženje“ za djecu koja su anksiozna da se sakriju od društva. Boravkom pred računarom ili telefonom djeca svoje tijelo navikavaju na to, za njih ugodno, okruženje i zato njihovo tijelo izlaskom napolje, u stvarni svijet, reaguje mnogo drastičnije, jer stvarni svijet tada za njih postaje neugodno mjesto. Ta djeca tako gube socijalne kontakte i tada anksionznost prerasta u depresiju.

 

Roditelji često ne znaju šta njihova djeca rade na internetu, koga prate i sa kim komuniciraju, a oni su ti koji su odgovorni za svoju djecu. Ivana i CeriX složili su se da najprije i djeca i odrasli treba da prevaziđu osjećanje neugode, straha, stida i grča u stomaku pred neugodnim i problematičnim situacijama i da razgovaraju. Roditelji su prvi kojima djeca treba da se povjeravaju, a ukoliko oni ne znaju kako da riješe problem, tada je vrijeme da se potraži i stručna pomoć.

 

Cijelu epizodu o mentalnom zdravlju možete pogledati na YouTube kanalu UNICEF BiH ili na UNICEF Bosna i Hercegovina Facebook nalogu.

 

Reimagine kampanjom UNICEF širom svijeta nastavlja pomagati oporavku najugroženije djece i njihovih porodica pogođenih pandemijom COVID-19 - prikupljanjem sredstava, komunikacijom, zagovaranjem, psihološkom podrškom i konačno, udruživanjem pristalica/pratilaca i partnera uz uvjerenje da zajedno možemo osmisliti bolji svijet za djecu. Serijal #ReimagineTalks je kampanja kojom UNICEF i Bosni i Hercegovini realizuje seriju nedjeljnih live epizoda tokom kojih će učesnici razgovarati o temama važnim #ZaSvakoDijete.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još