Nastavnici i saradnici muzičke akademije u sarajevu ogorčeni

Otvoreno pismo ministru Alikadiću: Odbijamo da primimo ova sredstva, ubijate kulturu! Revidirajte ili poništite konkurs!

Kultura23.09.20, 13:43h

Otvoreno pismo ministru Alikadiću: Odbijamo da primimo ova sredstva, ubijate kulturu! Revidirajte ili poništite konkurs!
Ovim protestom zahtijevamo od ministra Alikadića i svih budućih ministara kulture Kantona Sarajevo, političkih stranaka koje ih imenuju, kao i poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo, da obezbijede kompetentno i transparentno vođenje kulturne politike Kantona Sarajevo zasnovano na ujednačenoj podršci svim oblastima i žanrovima umjetnosti

 

Povodom odluke ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, gosp. Kenana Alikadića da na javnom konkursu za podršku projektima iz oblasti kulture Kantona Sarajevo za 2020. godinu u svrhu podrške koncertnoj djelatnosti Muzičke akademije izdvoji 2.000,00 KM, mi, muzičari-umjetnici, muzikolozi i muzički teoretičari, profesori, nastavnici i saradnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu s indignacijom odbijamo da primimo ova sredstva u visini krajnje nesrazmjernoj javnom, kulturnom i umjetničkom djelovanju naše institucije. 


Iako je Muzička akademija prevashodno visokoobrazovna ustanova, ona je istovremeno  i umjetnička i naučna institucija. Značaj njenog javnog i kulturnog djelovanja ogleda se u 400 koncerata koje su izveli njeni nastavnici, saradnici, studenti i partneri u Sarajevu, drugim mjestima u BiH te u inostranstvu u prethodne četiri godine, a što je jasno dokumentirano u aplikacijskom materijalu dostavljenom Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo.

 

Ovim brojem javno izvedenih koncerata Muzička akademija se legitimirala kao najproduktivniji promotor i organizator koncerata umjetničke (ozbiljne) muzike u cijeloj zemlji,  bez čije djelatnosti Sarajevo i Bosna i Hercegovina skoro da ne bi ni imali kulturu umjetničke muzike. Također, Muzička akademija, kroz djelatnost naših profesora i bivših studenata permanentno kadrovski osnažuje  partnerske institucije, kao što su Sarajevska filharmonija i Opera Narodnog pozorišta u Sarajevu te druge institucije obrazovanja i umjetnosti širom BiH.

 

muzicki-koncert-muzicka-akademija


Iako se odnos Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo (a često i drugih odgovornih institucija vlasti) prema Muzičkoj akademiji (ali i prema cijeloj oblasti umjetničke muzike) u prethodnih 25 godina lako može opisati kao „maćehinski“, ovogodišnja „raspodjela“ sredstava za podršku umjetničkoj muzici dovedena je na razinu uvrede, a pogotovo jer je, kao izvođačka umjetnost muzika posebno pogođena provođenjem pandemijskih mjera.

 

Ne ulazeći u procjenu kvalitete i (subjektivno?) procijenjenog društvenog značaja podržanih institucija, ipak ne možemo se oteti utisku da se distribucija budžetskih sredstava u kulturi ne odvija na principima objektivnosti i kompetencije. (Projekti koje realiziraju visoko obrazovani i renomirani akademski umjetnici često su slabije podržani od amaterskih kulturnih produkcija; raspodjela sredstava podrške među različitim vidovima/žanrovima umjetnosti je krajnje nesrazmjerna, kriteriji raspodjele sredstava krajnje su netransparentni i sl.) Gotovo po pravilu disproporcija u raspodjeli sredstava podrške ide na štetu projekata iz oblasti umjetničke muzike.   


Ovakva kulturna politika (ako se postojeće loše upravljanje kulturnim i umjetničkim resursima društva uopšte može tako imenovati), koja u mandatu ministra Alikadića očito doživljava svoj vrhunac, već je rezultirala potpunom društvenom marginalizacijom umjetničke muzike do tačke u kojoj ona uopšte može opstati. Autonomna umjetnost, tj. umjetnost koja osim estetske nema nikakvu drugu (ideološku, komercijalnu, religijsku ili političku) funkciju, civilizacijska je tekovina. Urušavanje društvene infrastrukture koja je omogućava, put je u barbarizam. 


Ovim protestom zahtijevamo od ministra Alikadića i svih budućih ministara kulture Kantona Sarajevo, političkih stranaka koje ih imenuju, kao i poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo, da obezbijede kompetentno i transparentno vođenje kulturne politike Kantona Sarajevo zasnovano na ujednačenoj podršci svim oblastima i žanrovima umjetnosti. Pružanje adekvatne podrške djelovanju i razvoju umjetničke muzike nije, niti smije biti tretirano kao čin milosrđa vlastodršca, već je dužnost svih razina demokratski izabrane vlasti koja teži da izgradi kreativno, napredno i civilizirano društvo.  


Shodno svemu rečenom, ovim putem zahtijevamo reviziju i/li poništavanje postupka raspodjele sredstava, jer obznanjeni rezultati ukazuju na to da on nije proveden u skladu sa kriterijima iznesenim u Javnom pozivu za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2020. godinu, već je plod ministrove subjektivne i nekompetentne procjene - navodi se u otvorenom pismu koje potpisuju nastavnici i saradnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i dekan red. prof. mr. Ališer Sijarić

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još