o ekonomskoj situaciji i krizi u zemlji

Fadil Novalić otkriva: Samo OVE četiri grane pomoći ćemo korona-zakonom 2

Biznis Klub21.09.20, 19:49h

Fadil Novalić otkriva: Samo OVE četiri grane pomoći ćemo korona-zakonom 2
Svi su posticaji isplaćeni za sve mjesece za koje su obećani- kazao je Novalić

 

O ekonomskoj situaciji u zemlji, eventualnoj finansijskoj krizi, rješenjima i novim mjerama Federalne vlade u vidu Korona-zakona 2, u „Vijestima u 7“ na Hayat TV razgovarali smo s premijerom FBiH, Fadilom Novalićem.


Gospodine Novaliću, prvi Korona-zakon koji je usvojen početkom maja nije se baš najbolje proslavio među onima kojima je trebao pomoći, dakle među privrednicima. Mnogo je bilo nelogičnosti i osuda upućenim prema Vama. Prvo nam kažite jesu li isplaćeni podsticaji svima koji su ih dobili?

 

Svi su posticaji isplaćeni za sve mjesece za koje su obećani.  Kriterij je bio  minus 20 posto u poslovanju, ali smo vidjeli da nije bilo dosta preduzeća s tim padom.  Korona – zakonom smo oslobodili 80 do 100. 000 KM općinama i kantonima. Sada ciljamo na one koji su prošli najlošije.


Hoće li Korona-zakon 2 ispraviti manjkavosti prvog zakona? I šta je njime konkretno planirano?

 

To nije korona – zakon, nego ćemo to rješavati budžetskim zakonitostima. Poslodavci su očekivali da ćemo mi uplaćivati novac, ali mi smo to direktno radili. Neki pitaju kad će biti refundacija, ali do toga neće doći. Turizam, izvoznici, prevoznici i poljoprivreda su četiri grane kojima ćemo pomoći kako ga vi nazivate Korona – zakonom 2.


Hoće li ovoga puta biti smanjeni kriteriji za apliciranje i je li iste mjere neće važiti jednako za sve bez obzira na to ima li firma 100 ili 10 zaposlenih? Iz Udruženja poslodavaca smatraju da je Vlada trebala pomoći isplatu doprinosa na isplaćenu platu, a ne samo na onu minimalnu? Koliko novca je predviđeno i ko će ga osigurati?

 

Nismo ni prvi put imali taj kriterij.  Bit će raspisan javni oglas i tamo će biti kriteriji. 90 miliona će biti uloženo za pomoć. Novac je iz budžeta, to je novac koji j ostao višak u prvom zakonu.


Prvi zakon ima rok trajanja, a to je najviše šest mjeseci, možemo li u tom kontekstu govoriti o zakonu 2? Koliko dugo je održiv?

 

Ovaj zakon će trajati do Nove godine, sav će novac biti realiziran do tog roka. Očekujem da za mjesec prvi korisnici dođu do novca.


Koliko će Korona-zakona 2 pomoći privredi?

 

Ako ubrizgavamo naprimjer 200 miliona, to znači da će biti manje nezadovoljni. Mi uvijek reagiramo sa onoliko koliko treba, ne smijemo odjednom potrošiti sredstva da ne bi poslije imali loš scenarij.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još