Ranije usvojena odluka

Iz Muzeja ratnog djetinjstva ogorčeni: Zašto nam je uskraćeno sufinansiranje?! Trebali smo dobiti 50.000 KM!

Kultura17.09.20, 13:57h

Iz Muzeja ratnog djetinjstva ogorčeni: Zašto nam je uskraćeno sufinansiranje?! Trebali smo dobiti 50.000 KM!
Dalje ističu kako je ministrica Zora Dujmović čije je djelovanje Ured za reviziju FBiH već proglašavao nezakonitim nastavila je koristiti budžetska sredstva netransparentno, te Muzej ratnog djetinjstva već petu godinu zaredom, nakon javnog ukazivanja na njene nelegalne radnje 2016. godine, nije dobio ni 1 KM podrške od Ministarstva kulture i sporta FBiH

 

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Alikadić (SDA), ukinuo je sredstva Muzeju ratnog djetinjstva u godini pandemije, te tako ujedinio napore sa federalnom ministricom Zorom Dujmović (HDZ) i pokušao iskoristiti pandemiju da ugrozi postojanje Muzeja ratnog djetinjstva, objavili su danas iz ovog muzeja.

 

"Kenan Alikadić nije dodijelio Muzeju ratnog djetinjstva ni 1 KM iako je nacrtom budžeta Kantona Sarajevo usvojenog od strane Skupštine Kantona bilo predviđeno 50.000 KM. Nakon što smo mu se u aprilu obratili dopisom sa molbom da požuri isplatu sredstava predviđenih nacrtom budžeta KS kako bismo u pandemijskim okolnostima uspjeli sačuvati radna mjesta i projekte, ministar nam nikad nije odgovorio na dopis, a nakon toga je do septembra razvučeni proces dodjele sredstava završio potpunim uskraćivanjem sredstava Muzeju ratnog djetinjstva. U međuvremenu smo blagovremeno aplicirali za planirana sredstva putem javnog poziva i ispunili sve kriterije. Ostaje nejasno šta je ministar Alikadić uradio sa 50.000 KM koje su nacrtom budžeta KS bile predviđene za MRD, te kome ih je i pod kakvih uslovima dodijelio. Također, ostaju nejasni kriteriji po kojima su projekti za koje je novac dodijeljen relevantniji za kulturu u KS od Muzeja ratnog djetinjstva, posebno projekti javnosti nepoznatih udruženja, projekti mnogih privatnih firmi koje do sada nisu djelovale u kulturi, te projekti realizirani van Kantona Sarajevo", navode iz Muzeja ratnog djetinjstva.

 

 

Dalje ističu kako je ministrica Zora Dujmović čije je djelovanje Ured za reviziju FBiH već proglašavao nezakonitim nastavila je koristiti budžetska sredstva netransparentno, te Muzej ratnog djetinjstva već petu godinu zaredom, nakon javnog ukazivanja na njene nelegalne radnje 2016. godine, nije dobio ni 1 KM podrške od Ministarstva kulture i sporta FBiH.

 

Unatoč tome, Muzej ratnog djetinjstva je u 2020. godini realizirao značajne projekte, poput online kampanje i izložbe #ChildrenAndGenocide koju je vidjelo preko 11 miliona ljudi, otvorio je ured u Kievu (Ukrajina), te uspio zadržati sve uposlene i realizirati većinu planiranih aktivnosti. Muzej ratnog djetinjstva će u 2020. godini u BiH iz inostranstva ponovo unijeti preko 1 milion KM, te će direktno uplatiti preko 200.000 KM u državne i lokalne budžete po raznim osnovama. Tako nastavljamo doprinositi ne samo razvoju bh. kulturne scene, već i ekonomije, ali i nažalost finansirati plate ljudi koji su nekvalifikovani i nedovoljno pismeni za poslove koje su im poklonile njihove stranke", navode. 

 

Muzej ratnog djetinjstva zahvalio se se svim partnerima i prijateljima na podršci od 2015. godine do danas, a posebno u 2020. godini koja je pred muzejsku industriju donijela dosad neviđene izazove. Njihov rad možete podržati donacijom putem naše web-stranice: https://warchildhood.org/donate/.

 

Muzej ratnog djetinjstva, ističu u objavi, neće davati dalje izjave za medije povodom ovog slučaja, te će istražiti sve dostupne pravne mehanizme koji mogu ispitati netransparentnost i zloupotrebe odgovornih osoba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!