Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu

Izrečena presuda za bjekstvo iz KPZ-a Sarajevo: Sejfoviću i njegovim pomagačima 23 godine robije

Hronika16.09.20, 10:49h

Izrečena presuda za bjekstvo iz KPZ-a Sarajevo: Sejfoviću i njegovim pomagačima 23 godine robije
Sejfović je osuđen zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a, dok su ostali proglašeni krivima za pomaganje

 

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Elvira Begović, proglasilo je krivim Amela Sejfovića, Igora Miloša, Dževada Hazića i Amira Ibrahimija te ih je osudilo na ukupno 23 godine zatvora.


Sejfović je osuđen zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a, dok su ostali proglašeni krivima za pomaganje.

 

Pojedinačno, Sejfović je zbog bjekstva osuđen na 10 godina, Miloš na godinu, Hazić sedam, dok je Ibrahimi dobio pet godina zatvora.

 

Izricanju presude nisu prisustvovali Hazić i Ibrahimi, a Sejfović je nakon izricanja kazne vraćen u pritvor.


Amel Sejfovića je iz zatvora pobjegao 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

 

U ovom predmetu se sudilo još i Igoru Buzovu, Sanjinu Borčaku i Mirzi Fazliću. Oni su osuđeni na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji su sklopili sa Tužilaštvom KS-a.

 

Zbog krivičnog djela organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, tačnije Amelu Sejfoviću, optužen je i Elvir Bašalić zvani Žuti ili Žužu. On se, prema optužnici Tužilaštva KS-a, u vrijeme bijega nalazio u Francuskoj, te je postupao po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo.

 

Sejfović se, podsjetimo, trenutno nalazi u KPZ Zenica gdje služi kaznu od 14 i po godina zbog pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste. 

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još