U susret lokalnim izborima

Mnogo imena, neka su i iznenađenje: Ovo su svi kandidati koji će se naći na listama u KS - kako će proći Čapljinska stranka?

Front16.09.20, 08:11h

Mnogo imena, neka su i iznenađenje: Ovo su svi kandidati koji će se naći na listama u KS - kako će proći Čapljinska stranka?
Bivši kantonalni ministar Malik Garibija predvodi listu SDP-a za Općinsko vijeće, a zanimljivo je da će u izborima za Općinsko vijeće Stari Grad učestvovati i Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu, koju će predstavljati Amar Šehović

 

Izvor: Faktor.ba

 

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine ovjerila je kandidatske liste za predstojeće Lokalne izbore u našoj zemlji.

 

Među sredinama u kojima je registriran najveći broj kandidata su općine u Kantonu Sarajevo (KS), a zanimljiva utrka će se voditi naročito u onim općinama koje administrativno pripadaju Gradu Sarajevu.

 

Tako će glasači u općini Centar imati priliku birati između četiri kandidata za načelnika. To su Sejfudin Tokić ispred Bošnjačkog pokreta, Nedžad Ajnadžić ispred SDA, Srđan Mandić kao zajednički kandidat Naše stranke, SDP-a i Naroda i pravde, te Muhamed Fazlagić kao zajednički kandidat Demokratske fronte i Građanskog saveza.

 

Zanimljiva se imena nalaze i na listama za Općinsko vijeće. Tako su, primjera radi, na listi SDP-a, koju predvodi Denis Challenger, još Novka Agić, Martin Tais, Benjamin Isović, Dragan Stevanović, a još jednom će se mjesta u Općinskom vijeću pokušati dokopati scenarista Feđa Isović.

 

Listu Ekološkog slobodarskog pokreta ESPOO predvodi predsjednik te stranke i aktuelni zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić. Listu BPS-a predvodi legenda FK Sarajevo Agim Nikolić.

 

Aktuelna dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, koja je prije četiri godine izabrana sa liste Demokratske fronte, ovaj put je druga na listi Socijaldemokrata BiH.

 

Naida Kadrić je jedina kandidatkinja HDZ-a 1990 za Općinsko vijeće Centar. Listu SBB-a predvodi aktuelni ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko, dok je dopredsjedavajući Općinskog vijeća Sulejman Haljevac na trećem mjestu, a aktuelna federalna ministrica okoliša i turizma i državna zastupnica Edita Đapo na četvrtom. Direktor KJP Skenderija Amer Kapo je na desetom mjestu liste SBB-a, dok je Dervo Sejdić na 12. mjestu. Direktor Fonda za zaštitu okoliša Fuad Čibukčić je na 14. mjestu.

 

Amra Zulfikarpašić predvodi listu Naše stranke, na kojoj su još generalni sekretar te stranke Nihad Uk i Vladimir Podany. Svoju listu ima i SNSD, na kojoj su Željka Ješić, Ćiro Ješić i Nada Vuković.

 

Listu SDA predvodi Velija Katica, a na njoj su još bivši kantonalni ministri Abid Jusić i Ivica Šarić, te bivši košarkaš Damir Mirković.

 

Sead Srna je promijenio nekoliko stranaka, a ovaj put će predvoditi listu NBL-a. HDZBiH ima listu sa osam imena, koje predvodi Anton Rill. Listu koalicije Demokratske fronte i Građanskog saveza predvodi Miro Lazović, a na istoj listi je i sportski radnik Đenan Muminović. Listu USD-a predvodi Dževad Topić.

 

Na prvom mjestu liste NiP-a je Sejad Đozo, a slijedi ga Senada Bosno, te bivši kantonalni ministar privrede Haris Bašić, koji je na sedmom mjestu.

 

U općini Stari Grad će se glasači opredijeliti između četiri kandidata za načelnika, a to su aktuelni načelnik Ibrahim Hadžibajrić, Jusuf Pušina ispred SDA, Ahmed Handžić kao kandidat Demokratske fronte i Građanskog saveza, te Nejira Sarajlić kao kandidatkinja Platforme za progres.

 

Bivši kantonalni ministar Malik Garibija predvodi listu SDP-a za Općinsko vijeće, a zanimljivo je da će u izborima za Općinsko vijeće Stari Grad učestvovati i Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu, koju će predstavljati Amar Šehović.

 

I u Starom Gradu će HDZ1990 imati svog kandidata, a to je Anel Karović. Aktuelni kantonalni ministar obrazovanja Anis Krivić nosilac je liste SBB-a, a na istoj listi je glumica Jasminka Beri.

 

U Starom Gradu će se za naklonost glasača boriti i Hrvatska stranka prava, čiji je kandidat Amar Rogonjić. Aktuelni dopredsjedavajući Skupštine KS Vibor Handžić na posljednjem je mjestu liste Naše stranke.

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predvodi listu SDA, a na istoj listi je i Nađa Berberović-Dizdarević, unuka prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

 

MMA borac i ugostitelj Denis Stojnić predvodi listu USD-a, a na istoj listi, ali na šesto mjestu, je njegov brat Dado.

 

Nedžad Koldžo ispred SDA, Adna Pandžić ispred Demokratske fronte i Građanskog saveza, Hasan Tanović ispred SDP-a, Naše stranke i NiP-a, te Sanel Šarić ispred Platforme za progres kandidati su za načelnika Općine Novo Sarajevo.

 

Igor Kamočaji je prije četiri godine bio kandidat SDP-a za načelnika Općine Centar, a ove godine će predvoditi listu Socijaldemokrata BiH za Općinsko vijeće Novo Sarajevo.

 

Aldin Salihović je jedini kandidat HDZ-a 1990, dok je aktuelni predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić na trećem mjestu liste SBB-a. Emina Rovčanin je jedina kandidatkinja Hrvatske stranke prava BiH. Bivši mister BiH Dejan Radović na trećem je mjestu liste SDA.

 

Listu NBL-a predvodi ugostitelj Haris Selmanović, koji je ostao upamćen po situaciji nakon Općih izbora 2018. godine, kada se zahvalio glasačima jer su mu, kako je tvrdio, omogućili mandat Skupštini KS jer, očigledno, nije bio upoznat sa izbornim pravilima i unutarstranačkom pragu od 20 posto glasova.

 

Bivša direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović predvodi listu Demokratske fronte i Građanskog saveza.

 

U Trnovu je kandidat za načelnika ispred SDA aktuelni načelnik te općine Ibro Berilo, a suprostavit će mu se donedavni stranački kolega Elvedin Tatarević, koji će ovaj put biti kandidat SDP-a.

 

U Novom Gradu će u utrku za načelnika ući Sanela Prašović-Gadžo ispred SBB-a, aktuelni načelnik Semir Efendić ispred SDA, Elma Mujadžić ispred Demokratske fronte i Građanskog saveza, te Adnan Delić kao kandidat SDP-a, Naše stranke i NiP-a.

 

Nekadašnji rukometni golman Enid Tahirović je na 22. mjestu liste SDP-a za Općinsko vijeće Novi Grad. Kandidate u Novom Gradu imaju i HDZ1990, a to je Sanida Alibašić, te Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u Srcu, koju će predstavljati Benjamin Banda.

 

Bivši direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Nezir Hadžić predvodi listu SDA, na kojoj je još bivši golman FK Željezničar i fudbalske reprezentacije BiH Adnan Gušo.

 

Aktuelnom načelniku Vogošće Edinu Smajiću, koji će i ovaj put biti kandidat SDA, će se suprostaviti Rifet Dervišević iz Demokratske fronte, te Dženan Brkanić kao kandidat SDP-a, Naše stranke i NiP-a.

 

SDA-ov Akif Fazlić će ponovo biti kandidat za načelnika Ilijaša, a njegov donedavni stranački kolega Amar Dovadžija bit će mu rival, ovaj put kao zajednički kandidat SDP-a, Naše stranke i NiP-a.

 

U Općini Hadžići su kandidati za načelnika Hamdo Ejubović ispred SDA, te Enes Kazić kao zajednički kandidat SDP-a, Naše stranke i NiP-a.

 

Zanimljivo će biti i u općini Ilidža, gdje će u utrci za načelnika učestvovati Fikret Prevljak ispred SDA, Edin Bunda ispred Platforme za progres, Tahir Pervan kao nezavisni kandidat, te Nermin Muzur kao kandidat SDP-a, Naše stranke i NiP-a.

 

Nekadašnja košarkašica Razija Mujanović na drugom je mjestu liste Nezavisnog bloka za Općinsko vijeće Ilidža, dok glumac Izudin Bajrović predvodi listu SBB-a. Na trećem mjestu iste liste je borac i aktuelni zastupnik u Skupštini KS Dževad Poturak.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još