Završen 77. Filmski festival u Veneciji

Američki film 'Nomadland' osvojio Zlatnog lava

Kultura12.09.20, 21:26h

Američki film 'Nomadland' osvojio Zlatnog lava
Festival u Veneciji prvi je umjetnički skup ove godine održan pred publikom uživo od početka pandemije virusa korona

 

 

Američki film "Nomadland" o zajednici ljudi koji u kombiju prelaze prostranstrva američkog zapada dobio je Zlatnog lava za najbolji film na filmskom festivalu u Veneciji.

 

U ovom filmu, kineske rediteljke koji živi i radi u SAD Chloe Zhao, američka glumica Frances McDormand igra udovicu koja svoj kombi pretvara u mobilnu kućicu i kreće na put povremeno radeći sezonske poslove.

 

Žiri na čelu sa australijskom glumicom Cate Blanchett dodijelio je dva Srebrna lava filmovima "Novi poredak" meksičkog reditelja Michela Franca i japanskoj istorijskoj drami "Žena špijuna" reditelja Kiyoshi Kurosawa.

 

Festival u Veneciji prvi je umjetnički skup ove godine održan pred publikom uživo od početka pandemije virusa korona.

 

Istaknimo, na 77. Filmskom festivalu u Veneciji premijerno je prikazan i novi film bh. rediteljke Jasmile Žbanić – „Quo Vadis, Aida?“, čija je tema Srebrenica. Kako je najavila produkcijska kuća Deblokada, film će biti prikazan i sutra, 13. septembra u 16.30 sati u sklopu oficijelnog programa 45. Toronto film festivala.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još