digitalno izdanje

Izvedbom 'Rekvijema' Sarajevo se umjetnički solidariše sa žrtavama pandemije

Kultura10.09.20, 14:42h

Izvedbom 'Rekvijema' Sarajevo se umjetnički solidariše sa žrtavama pandemije
- Nismo htjeli odustati od održavanja festivala i onda smo se odlučili za online festival,ako lično moram reći da nisam pristalica online koncerata - kazao je Veber

 

Ovogodišnje Sarajevske večeri muzike, popularni SVEM, koji organizuje  Fondacija za muzičke umjetnosti (MAF) održava se u digitalnom izdanju.

 

Kako je podsjetio predsjednik MAF-a i umjetnički direktor SVEM- a  Ninoslav Veber, ovaj značajni festival je sa majskog kalendara  događanja pomjeren za septembar u nadi da će se moći održavati pred publikom.

 

- Nismo htjeli odustati od održavanja festivala i onda smo se  odlučili za online festival,ako lično moram reći da nisam pristalica online koncerata - kazao je Veber.

 

Veber je podsjetio da se ovogodišnji 26. SVEM  8. septembra pridružio  globalnom obilježavanju 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena koncertom kada je Sarajevska filharmonija pod dirigentskom palicom Samre Gulamović izvela  Beethovenovu Simfoniju br. 8. dok je u  drugom dijelu virtualnog koncerta nastupila violinistica Alena Baeva iz Warsawe, uz ukrajinskog pijanistu Vadyma Kholodenka.

 

Večeras  na programu SVEM -a je  koncert bosanskohercegovačkog gitariste Sanela Redžića iz Crkve sv. Nikolaja i Jakoba u Erfurtu (Njemačka), koji će izvesti djela Bacha, de Falle, Weissa, Tarrege...

 

Završnica virtualnog izdanja Festivala rezervisana je za subotu, 12. septembra, u 19.00 sati kada će na Trgu Susan Sontag-Pozorišni trg nastupiti solisti Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Aida Čorbadžić, sopran, Amila Ravkić, mezzosopran, Amir Saračević, tenor, te Ivan Šarić, bas, uz Hor Opere Narodnog pozorišta i Sarajevsku filharmoniju, te pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića i u režiji Dine Mustafića, a izvest će čuveni „Rekvijem“  Wolfganga Amadeusa Mozarta iz pijeteta prema žrtvama koronavirusa kod nas i u svijetu.

Dirigent Ivo Lipanović pozdravio je ideju da se "Rekvijem" održi na zatvaranju  SVEM-a i to na krasnom prostoru Pozorišnog trga  Susan  Sontag.

 

On je istakao da je Mocartov "Rekvijem" jedno od najgenijalnijih djela ikad napisanih, te pohvalio aktere- Sarajevsku filharmoniju, Hor Opere Narodnog pozorišta i soliste.

 

Reditelj Dino Mustafić istakao je da ga raduje da se izvedbom "Rekvijema" Sarajevo umjetnički solidariše sa svim žrtavama pandemije  COVID-19.

 

-Koncert je, prije svega, posvećen našim sunarodnjacima , sugrađanima koji su izgubili život od COVID-a. Ali je ovo ujedno  i naš umjetnički osjećaj svjetske solidarnosti u ovoj krizi - kazao je Mustafić.

 

Karte za virtualne koncerte Sarajevskih večeri muzike mogu se kupiti putem  platformi kupikartu i ekupon. A za kupljenu kartu koncerti su dostupni po mjesec dana.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!