bogat i raznovrstan program

Juventa fest, festival za mlade i kreativne od 9. do 13. septembra u Sarajevu

Kultura09.09.20, 07:56h

Juventa fest, festival za mlade i kreativne od 9. do 13. septembra u Sarajevu
Tako će grupa učesnika Juventafesta, slaveći stvaralačku energiju, kreativnost i različitost vođena glumicom Alisom Čajić-Drmać, kroz radionicu „Mašta može svašta“ oživjeti masku od gipsa, udahnuti joj karakter i prevazići svu okrutnost koja danas vlada svijetom

 

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest biti će  održan u Sarajevu od 9. do 13.  septembra. Za festival je selektovano pet predstava iz BiH i regiona, a učesnicima festivala bit će pružena prilika za kreativni razvoj kroz niz radionica.

 

Poseban značaj radionicama daje činjenica da će Juventafest, koji je prošle godine postao dio pokreta za inkluziju mladih s poteškoćama u razvoju, i ove godine poželjeti dobrodošlicu srednjoškolcima iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju i srednjoškolcima iz Udruženja „Život sa Down sindromom“. 

 

Tako će grupa učesnika Juventafesta, slaveći stvaralačku energiju, kreativnost i različitost vođena glumicom Alisom Čajić-Drmać, kroz radionicu „Mašta može svašta“ oživjeti masku od gipsa, udahnuti joj karakter i prevazići svu okrutnost koja danas vlada svijetom.

 

„Radionica plesa“ čiji će program predstavljati fuziju savremenog plesa i fizičkog teatra povjerena je glumici i nekadašnjoj ritmičkoj gimnastičarki Amili Terzimehić. Kako ističe mentorica, cilj radionice jeste pomjeranje vlastitih granica, oslobađanje tijela i ono najvrjednije – druženje i razvijanje prijateljstava kroz grupni rad.

 

Profesorica i pjevačica Negra Čičić će s grupom učesnika Juventafesta kroz radionicu „Pusti muzici da te vodi“ pokazati kako probuditi svoje tijelo, "otkriti šta je sve moguće, a sve je moguće"!

 

Radionicu „Osnove animacije“ vodit će Filip Eldan, glumac i lutkar iz Varaždina, čiji je cilj mlade upoznati s različitim lutkarskim tehnikama (teatar sjena, UV teatar, teatar objekata, odnos glumca i lutke) te njihovom primjenom u dramskoj igri.

 

I ove godine pod vodstvom dramatugrinje i selektorice 8. Juventafesta Emine Omerović bit će održana radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama. Cilj radionice „Skice za ideju“  jeste ovladavanje novim dramsko-pedagoškim tehnikama kroz  međusobno razmjenjivanje iskustva u radu sa srednjoškolcima, saopšteno je iz Udruženja „Medija-Art“.

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!