ŠTA ZORAN VAKULA PROGNOZIRA

Poznati meteorolog otkriva šta nas čeka na jesen i zimu, ali i kakav je kraj ljeta... Može li se još skoknuti do mora?

Hronika06.09.20, 16:24h

Poznati meteorolog otkriva šta nas čeka na jesen i zimu, ali i kakav je kraj ljeta... Može li se još skoknuti do mora?
Za očekivati je povremena hladnija razdoblja, ali je mala vjerojatnost da će ona biti tako dugotrajna i izražena da cijeli mjesec u kojima se pojave na kraju bude hladniji od prosječnoga

 

 

I dok mnogi uživaju u blagodatima rujanskoga ljeta, vjerojatno će i "babljeg" - naravno, uz povremene mjestimične prekide - možda bi nekima moglo biti zanimljivo spoznati, osim svakodnevnih koronavirusnih brojeva i prebrojavanja, i neka meteorološka, pojedincima jamačno i iznenađujuća?! I pritom misli barem malo skrenuti s "bolesne", "maskirane" i "razmaknute" svakodnevice na (ne)vrijeme, klimu, a i meteoprognozu za jesen i zimu - piše poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula u velikoj analizi koju je načinio za HRT.


Ljeto (ipak) iznadprosječno toplo...


Budući da nas većina, kao u pjesmi, pamti "samo sretne dane", moglo bi biti iznenađenih činjenicom da je i ovo "klimatološko" ljeto bilo iznadprosječno toplo. Ali naravno, ne i ekstremno kao većina u ovom desetljeću. No, srednja temperatura zraka iz razdoblja od 1. lipnja do 31. kolovoza diljem je Hrvatske bila barem malo viša od prosjeka, a ponegdje i više od samo "malo". Naravno, u odnosu na posljednje službeno klimatološko razdoblje - od 1981. do 2010. godine.


U očekivanju službenih ocjena klimatologa DHMZ-a, koje će se temeljiti na podacima mnogobrojnih meteoroloških postaja, prema nekim preliminarnim analizama može se zaključiti kako će ocjene ovogodišnjeg ljeta zbog temperature biti većinom "normalno", primjerice uzduž Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije, te uglavnom "toplo" u sjevernijim krajevima. Pritom je od središta većih hrvatskih regija najveće odstupanje temperature od prosječne bilo u Gospiću +1,0 °C i Zagrebu +1,1 °C, a najmanje u Splitu +0,4 °C.


No, i od takvog je toplije u Splitu bilo samo njih 16 od moguća 72 od početka mjerenja 1948. godine!? U Zagrebu pak samo 14 toplijih od 1949.!


Vjerojatno nevjerojatno onima koji pamte samo ovo desetljeće u kojem je čak 8 ljeta imalo srednju temperaturu zraka višu od ovogodišnje ljetne! Niža je bila samo 2014. godine, kada je ljeto bilo čak ponegdje u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te na Jadranu i "vrlo toplo" u odnosu na klimatološko razdoblje od 1961. do 1990. godine, što dovoljno govori o klimatskim promjenama te globalnom i lokalnom zatopljenju.


Naravno, toliko pozitivno odstupanje ovogodišnjega ljeta posebice je zbog vjerojatno većinom "toplog" i "vrlo toplog" kolovoza, budući da su lipanj i srpanj bili uglavnom "normalni".


...uz ponegdje više, ponegdje manje kiše od prosjeka...

 

Prognoze za jesen i zimu


...Slijedom toga, za one kojima nešto znače i vjeruju im – i najnovije prognoze za sljedeće sezone i mjesece daju povećanu vjerojatnost da će srednja temperatura zraka i klimatološke jeseni (rujan - studeni) i zime (prosinac - veljača), pa čak i svakog od mjeseci do kraja godine i početkom sljedeće - biti barem oko prosječne, većinom čak i malo viša. Naravno, to ne znači da bi i svi tjedni u tim mjesecima bili topliji od prosjeka.

 

Za očekivati je povremena hladnija razdoblja, ali je mala vjerojatnost da će ona biti tako dugotrajna i izražena da cijeli mjesec u kojima se pojave na kraju bude hladniji od prosječnoga. Osim možda u siječnju, za koji trenutačne prognoze daju najmanju vjerojatnost pozitivnog odstupanja...


Kompletnu Vakulinu analizu ovogodišnjeg ljeta na izmaku, ali i onoga što slijedi u mjesecima do kraja godine, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još