Historijski korak

Aleksandar Vučić i Avdullah Hoti potpisali sporazume s Donaldom Trumpom

Front04.09.20, 18:10h

Aleksandar Vučić i Avdullah Hoti potpisali sporazume s Donaldom Trumpom
Dodao je kako je iz sporazuma izbačena točka deset u kojem se spominjalo međusobno priznanje dviju država

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti potpisali su u petak u Bijeloj kući sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

 

Potpisivanju sporazuma nazočio je i američki predsjednik Donald Trump. Netom nakon potpisivanja sporazuma, Bijela kuća je na svom Twitter profilu objavila kako se radi o "povijesnoj prekretnici u odnosima Srbije i Kosova".

 

"Ponosni smo na ova dva hrabra lidera i sporazum. Radujem se daljoj saradnji i mogu reći da ću u bliskoj budućnosti posjetiti Srbiju i Kosovo", izjavio je Trump.

 

Prema pisanju srbijanskih medija, sporazumom je predviđeno rješavanje zastoja u priznavanju certifikata i diploma, zatim ukidanje mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera, rješavanje zastoja kamiona na graničnim prijelazima te olakšavanje slobode kretanja.

 

Kosovo će prema sporazumu postati dio inicijative "mini Schengen", kojeg su prošle godine potpisali čelnici Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije.

 

Sporazum predviđa ulaganje u prometnice i pruge uz američko financiranje, pa bi tako Srbija trebala dobiti direktnu željezničku prugu do luke Drač u Albaniji, preko Kosova. Također se spominje izgradnja autoceste Niš – Priština u punom profilu.

 

Postignut je i dogovor u vezi s imovinom Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu, kojim se Priština formalno obavezala da će početi poštivati presude koje se odnose na imovinu SPC.

 

Sporazum predviđa i otvaranje ureda Američkog razvojnog fonda u Beogradu, koji će biti zadužen za podršku projektima i investitorima koji će otvarati tvornice u Srbiji, navode mediji.

 

Nakon čina potpisivnja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da i dalje postoje ogromne razlike između Beograda i Prištine, ali da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa ogroman korak naprijed.

 

"Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava, što je važno za nas", rekao je Vučić.

 

Dodao je kako je iz sporazuma izbačena točka deset u kojem se spominjalo međusobno priznanje dviju država.

 

Kosovski premijer ustvrdio je kako je sporazum sa Srbijom "veliki korak naprijed koji bi trebao voditi ka međusobnom priznaju dvije zemlje".

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 79

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još