Solidarizirali se sa sunarodnicima

'Braćo, nijeste sami': U Sarajevu protestna vožnja u znak podrške Bošnjacima u Crnoj Gori

Hronika04.09.20, 16:45h

'Braćo, nijeste sami': U Sarajevu protestna vožnja u znak podrške Bošnjacima u Crnoj Gori
Više destina automobila prodefilovalo je centrom grada, uz sirene i istaknute zastave BiH, Crne Gore i Sandžaka, a usput im se pridružilo još sudionika

 

Protestna vožnja u znak podrške Bošnjacima u Crnoj Gori, upriličena je danas glavnim sarajevskim saobraćajnicama, čime su se građani glavnog grada Bosne i Hercegovine na taj način solidarizirali sa sunarodnicima u susjednoj zemlji, koji su se u jeku postizbornih previranja našli na meti verbalnih i fizičkih napada.

 

Više destina automobila prodefilovalo je centrom grada, uz sirene i istaknute zastave BiH, Crne Gore i Sandžaka, a usput im se pridružilo još sudionika.

 

Kolona je krenula s lokaliteta Bentbaše i, prema planu organizatora, vožnja je nastavljena cijelim gradom do Ilidže i nazad.

 

Skup podrške Bošnjacima pod sloganom „Braćo nijeste sami“ organizirali su asocijacije - Bošnjački pokret, Narodni front i Regionalni pokret 'Ilirska zora'.

 

- Radi se o građanskoj podršci Bošnjacima i svim ugroženim nacionalnim manjinama u Crnoj Gori nakon višednevnog divljanja velikosrpske, četničke politike s porukama koje neodoljivo podsjećaju na poruke koje su prethodile opsadi Sarajeva i genocidu u BiH – kazao je je predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić uoči polaska autokolone.

 

Dodao je kako je Bosna i Hercegovina matična država svih Bošnjaka, ma gdje bili, te da je u nedostatku adekvatne reakcije struktura vlasti u Crnoj Gori i međunarodne zajednice, reakcija građana Sarajeva s porukama mira, logična i očekivana.

 

Tokić je istaknuo kako „grad Sarajevo koji je preživio najtežu opsadu u novijoj historiji nema pravo na šutnju, te da, naprotiv, mora dići glas protiv poruka koje su pokušaj reinkarnacije politike koja je počinila najveće zločine i stradanja“.

 

Predsjednik Regionalnog pokreta Ilirska zora Mahir Žiško kazao je kako se radi o skupu koji pokazuje kako je Sarajevo kao grad stradanja, koji je uz ogromne žrtve preživio u minulom ratu, svim svojim bićem i svim svojim srcem uz Bošnjake Crne Gore.

 

Naveo je kako su zbog epidemioloških mjera, koje su na snazi usljed pandemije Covid-19, organizatori skupa podrške sugerirali da ovom događaju ne prisustvuju građani koji su iskazali spremnost da se pridruže mirnom šetnjom.

 

Inače, dešavanja u Crnoj Gori i napadi kojim su nakon izbora u toj zemlji izloženi Bošnjaci, naišli su na brojne osude zvaničnika i institucija u BiH i šire, uz zahtjeve da nadležne institucije Crne Gore urgentno reagiraju kako bi vinovnici nemilih dešavanja bili primjereno sankcionirani, te kako bi se odlučno zaustavili  napadi, prijetnje i provokacije.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još