A SVE NA ŠTETU BUDŽETA

U srcu Sarajeva, na otetoj jevrejskoj zemlji: Hadžibajrić i Amko komerc grade ogroman stambeni kompleks

Biznis Klub04.09.20, 15:39h

U srcu Sarajeva, na otetoj jevrejskoj zemlji: Hadžibajrić i Amko komerc grade ogroman stambeni kompleks
Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvđeno je da je protiv Ibrahima Hadžibajrića u proteklih nekoliko godina zaprimljeno više krivičnih prijava. Predmeti su još uvijek u radu

 

Izvor: Tačno.net
Piše: Predrag Blagovčanin

 

Bez odluke Opštinskog vijeća, na otetoj jevrejskoj zemlji sa nelegalnom građevinskom dozvolom načelnik, Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa Muamerom Aletom, vlasnikom kompanije Amko Komerc, kreće u realizaciju izgradnje poslovno stambenog kompleksa površine 5800 kvadrata u centru Sarajeva, pritom oštetivši budžet opštine za milion i pol KM.


Krajem 2019. godine opština Stari Grad uklanja 11 privremenih poslovnih objekata u ulici Dženetića čikmi iza pijace Markale. Nedugo nakon uklanjanja objekata investitori Amko Komerc i opština Stari Grad započinju izgradnju stambeno poslovnog objekta ukupne površine 5.800 metara kvadratnih.


Šta je sporno? Kao prvo, podatak da je opština Stari Grad kroz postupak harmonizacije nekretnina upisala sebe kao vlasnika nacionalizovanih parcela u stvarnom vlasništvu sarajevskih jevrejskih porodica.

 

gradiliste-dzenetica-cikma
Građevinski radovi na lokaciji Dženetića čikma bb


Kako su oteli jevrejsku zemlju


Obzirom da zemljište na kojoj je započeta izgradnja pripada i članovima Jevrejske zajednice opštinska služba 2016. godine šalje dopis Jevrejskoj opštini sa upitom da li su joj poznate osobe Abraham Salom, Erna Kohen Izrael, Rahaela Montiljo i Malina Rašel koje su upisane sa pravom korištenja. Jevrejska opština potvrdno odgovara s tim da navodi da je Malina Rašel živa dok su drugi vlasnici umrli ali imaju nasljednike.


Međutim, krajem 2018. godine opština Stari Grad obavještava advokata Nenada Maglajlića punomoćnika Jevrejske opštine kao i Maline Rašel da je kroz projekat „Harmonizacije nekretnina“ opština Stari Grad upisala sebe kao vlasnika nekretnina koje su od jevrejskih porodica oduzete procesom nacionalizacije.


„Nakon ovog šokantnog saznanja ja odlazim u sud i utvrđujem da je rješenjem Zemljišnoknjižnog ureda uspostavljen novi uložak u kojem su predmetne nekretnine upisane u korist novog vlasnika Opštine Stari Grad sa dijelom 1/1.“


Maglajlić naglašava da i pored činjenice da rješenje o harmonizaciji nije pravosnažno Služba za urbanizam opštine Stari Grad u oktobru 2019. godine daje rješenje investitorima Opštini Stari Grad i Amko Komercu d.o.o. odobrenje za građenje stambeno poslovnog objekta u ulici Dženetića čikma. Prema riječima Maglajlića na rješenje koje mu nikad nije dostavljeno ulaže žalbu.

 

nenad-maglajlic

Advokat Nenad Maglajlić


„Obzirom da se Služba za urbanizam nije udostojila da u roku od šest mjeseci spis sa žalbom dostavi kantonalnom Ministarstvu prostornog uređenja ja se obraćam pritužbom upravnom inspektoru Ministarstva pravde. Odmah po podnesenoj pritužbi dakle šest mjeseci nakon moje žalbe Općini zaprimam rješenje da se žalba Jevrejske opštine i Maline Rašel odbacuje kao neblagovremena i nedopuštena.“


Na ovo rješenje o odbacivanju žalbe Maglajlić sredinom jula ulaže žalbu na koju još uvijek nije došao odgovor. Ističe da Jevrejska opština ne želi biti smetnja napretku i razvoju grada ali da se imovina Jevreja stradalih u holokaustu kao i njihovih nasljednika van zakonskog uporišta nasilno oduzima.


„Obzirom da rješenje o harmonizaciji kojim je općina Stari Grad upisana kao vlasnik jevrejske imovine nije pravosnažno investitori nisu mogli krenuti u izgradnju. Jevrejska opština ima saznanja da izdata građevinska dozvola općini Stari Grad i Amko Komercu obuhvata i dio imovine Islamske zajednice i da je naknada između investitora i Islamske zajednice regulisana. Ako je to zaista tako, onda bi Jevrejska zajednica bila diskriminisana u odnosu na druge konfesije.“


Na koji način je Islamska zajednica regulisala imovinsko pravne odnose na lokacija Dženetića čikme pokušali smo saznati od zvaničnog advokata ove vjerske zajednice Amira Đulića. U telefonskom razgovoru Đulić je istakao da nema ovlaštenja da govori o ovim temama. Iz Medžilisa islamske zajednice Sarajevo nisu odgovarali na naše pozive za razgovor a ni iz Vakufske direkcije nije stigao odgovor na naša pitanja.


Sarajevski imam Kenan Musić koji je nedavno samoinicijatvino napustio poziciju glavnog imama sarajevskog medžlisa istakao je da je jedan od razloga njegovog odlaska sa ove funkcije i upravljanje vakufima.


Nastavak teksta te priloženu dokumentaciju pogledajte ovdje.

 

VEZANI TEKST: Sad si vlasnik, sad više nisi: Kako je Opština Stari Grad uknjižila imovinu sarajevskih Jevreja kao svoju?!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 64

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još