ministar cikotić o krizi

Jedan posto migranata koji uđu u BiH imaju identifikacijski dokument, ostali ništa, ulaze na ilegalnim mjestima...

Front03.09.20, 13:00h

Jedan posto migranata koji uđu u BiH imaju identifikacijski dokument, ostali ništa, ulaze na ilegalnim mjestima...
On je kazao da su 99 posto migranata koji uđu na teritoriju BiH ilegalni migranti

 

Rješavanje migrantske krize je zahtjevan postupak koji zahtijeva poštivanje velikog broja stranih konvencija i domaćih zakona, a nastojanje je da prava i slobode građana Bosne i Hercegovine ne budu ugrožena pravima ilegalnih migranata - izjavio je za televiziju N1 Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

 

On je kazao da su 99 posto migranata koji uđu na teritoriju BiH ilegalni migranti. 

 

- Ulaze u državu bez ikakvih dokumenata zemlje iz koje dolaze, izražavanjem namjere i zahtjeva za azil stiču određenu vrstu statusa. U suštini, jedan posto njih koji uđu u BiH imaju neku vrstu identifikacijskog dokumenta. Ostali ulaze bez dokumenata, ne na način koji je propisan i zato se tretiraju tako. Prelaze na ilegalnim mjestima - rekao je Cikotić.

 

Ministar sigurnosti BiH je naveo da svega dva ili tri procenta od onih koji uđu u BiH podnose zahtjev za azil.

 

- Mi do sada nemamo prisutnu pojavu da oni imaju namjeru postati državljani BiH, azilanti u BiH - rekao je.

 

U rješavanju migrantske krize svoje nadležnosti imaju i država i entiteti i kantoni, pa i općine, istakao je Cikotić, rekavši da zbog nedostatka jedinstvenog i harmoniziranog pristupa u rješavanju ove krize USK poduzima svoje mjere.

 

Cikotić je rekao da on stvari rješava "na drugi način", a to je realizacija zaključaka Predsjednišva BiH, da se kampovi koji su u Bihaću i Velikoj Kladuši izmjeste iz gradskih sredina, da se tu smanji pritisak migranata koji ugrožavaju način življenja.

 

Prema njegovim riječima, BiH poštuje prava maloljetnih migranata bez pratnje, te da tu ide u korak sa svjetskim konvencijama koje tretiraju taj segment.

 

- To se poštuje. Te organizacije se brinu o poštivanju propisa, kao i domaće institucije koje sarađuju s njima. Ta briga se odvija i na domaćem nivo - izjavio je ministar sigurnosti BiH za N1.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još