NAKON OBIMNE ISTRAGE TUŽILAŠTVA TK

Potvrđena optužnica protiv Envera Bijedića: Gdje je završio novac koji su uplatili kupci stanova?!

Front03.09.20, 12:00h

Potvrđena optužnica protiv Envera Bijedića: Gdje je završio novac koji su uplatili kupci stanova?!
U ovom predmetu je Tužilaštvo provelo detaljnu istragu koja je uključivala i dva obimna vještačenja po vještacima ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke, kao i brojne druge istražne radnje - saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK

 

 

 

 

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Envera Bijedića (59) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je kao bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, a vezano za nedovršetak izgradnje Stambeno-poslovnog objekta 15. maj u Tuzli.


Postoji osnovana sumnja da je Bijedić, u periodu od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji suprotno Statutu preduzeća, sredstva kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu, koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo u skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija.


Ne ispunjavajući ugovorne obaveze, svjestan da Direkcija za redovno poslovanje može raspolagati sredstvima samo do visine projektovane dobiti, a da ostala sredstva mora namjenski koristiti radi izmirenja ugovornih obaveza, nenamjenski je potrošio sredstva i preusmjerio ih u redovno poslovanje Direkcije u iznosu većem od 1 milion KM, a zbog čega  do danas ovaj stambeno poslovni objekat nije završen i predat kupcima na korištenje.


Dakle, koristeći sredstva kojima raspolaže protivno njihovoj namjeni je Direkciji pribavio korist u pomenutom iznosu.


U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se, po pravosnažnosti presude, optuženom izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u javnim preduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u trajanju od 5 godina.


U ovom predmetu je Tužilaštvo provelo detaljnu istragu koja je uključivala i dva obimna vještačenja po vještacima ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke, kao i brojne druge istražne radnje - saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još