Žrtva novičoka

Svijet zgrožen vijestima o trovanju Navaljnog: Evo šta na sve to kaže Putinov lični glasnogovornik

Front03.09.20, 08:43h

Svijet zgrožen vijestima o trovanju Navaljnog: Evo šta na sve to kaže Putinov lični glasnogovornik
Rusko ministarstvo vanjskih poslova je optužilo Njemačku da vodi "diplomaciju putem megafona" i da je zamijenila "normalnu suradnju informativnom kampanjom" ignorirajući postojeće pravne mehanizme suradnje

 

Rusija je spremna u "potpunosti surađivati" s Njemačkom u slučaju ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, za kojeg Berlin drži da je otrovan novičokom, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, piše Juatrnji.

 

"Potvrđujemo da smo spremni i zainteresirani u potpunosti surađivati i razmjenjivati informacije o toj temi s Njemačkom", tvrdio je Peskov, prenosi državna agencija RIA Novosti. 

 

On je također naglasio da Njemačka Rusiju nije službeno informirala o svojim zaključcima.

 

"Rusko državno odvjetništvo je poslalo službeni zahtjev njemačkoj strani u nadi da će dobiti službeni odgovor. Naši liječnici su također predložili službenu razmjenu informacija, ali nažalost nisu primili službeni odgovor od njemačkih kolega", izjavio je Peskov.

 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je optužilo Njemačku da vodi "diplomaciju putem megafona" i da je zamijenila "normalnu suradnju informativnom kampanjom" ignorirajući postojeće pravne mehanizme suradnje.

 

Ruski veleposlanik u Njemačkoj Sergej Nečajev, pozvan u srijedu u njemačko ministarstvo vanjskih poslova, "tražio je dokaze, ali nije dobio nikakav odgovor, nikakvu informaciju", izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na ruskoj državnoj televiziji.

 

Velika Britanija je pozvala u srijedu Rusiju da "kaže istinu" o Alekseju Navaljnome, za kojeg Berlin drži da je otrovan otrovom novičok, ocijenivši "potpuno neprihvatljivom upotrebu zabranjenog kemijskog oružja".

 

"Potpuno je neprihvatljivo da je to zabranjeno kemijsko oružje ponovo uporijebljeno i da je na meti nasilja ponovo osoba iz ruske oporbe", istaknuo je britanski ministar vanjskih poslova u priopćenju.

 

"Ruska vlada mora reći istinu o onome što se dogodilo Navaljnome", dodao je i obećao "usko surađivati s Njemačkom, našim saveznicima i međunarodnim partnerima kako bi pokazali da postoje posljedice uporabe zabranjenog kemijskog oružja, bilo gdje u svijetu".

 

Bijela kuća je u srijedu obznanila da je "jako zabrinuta" što rezultati medicinskih ispitivanja u Njemačkoj o Alekseju Navaljnom ukazuju na trovanje.

 

"Sjedinjene Države su jako zabrinute rezultatima o trovanju Alekseja Navaljnog i osuđuju taj čin", navodi Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

 

"Rusija je već koristila neurotoksičnu tvar novičok", dodaje i precizira da će Washington "raditi sa saveznicima kako bi odgovorni u Rusiji za to odgovarali".

 

Sjedinjene Države nemaju razloga sumnjati u zaključak njemačke vlade da je Navaljni otrovan nervnim otrovom novičokom, rekao je u srijedu izvor američke vlade.

 

Taj neimenovani izvor je rekao da je korištenje novičoka, kojim je 2018. otrovan ruski bivši špijun Sergej Skipalj, pokazuje da se Putin ne libi okomiti na pojedince za koje smatra da ga ugrožavaju.

 

Europska unija je u srijedu "najsnažnije" osudila trovanje Navaljnog i pozvala Rusiju da u potunosti istraži taj pokušaj i ubojstva i odgovorne izvede pred sud.

 

"Uporaba kemijskog oružja u bilo kakavim okolnostima je je potpuno neprihvatljiva i predstavlja kršenje međunarodnih zakona", poručio je Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

 

Ruski oporbenjak Navaljni je "žrtva užasnog i kukavičkog poteza", upozorila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!