Ukida se lista čekanja

Vlada KS donijela odluku: Bit će subvencioniran boravak djece u privatnim vrtićima

Hronika01.09.20, 20:54h

Vlada KS donijela odluku: Bit će subvencioniran boravak djece u privatnim vrtićima
Odluka stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena u Službenim novinama Kantona Sarajevo

 

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku da će finansirati boravak u privatnim vrtićima za svu djecu kojima je to finansirano i prošle godine, a odobrene su i subvencije za sve sa liste čekanja ove godine, prenosi Pressmedia.ba.

 

Eliminisana je lista čekanja za javne vrtiće u Kantonu Sarajevo što podrazumijeva da se iz Budžeta Kantona Sarajevo za svako dijete osiguravaju finansijska sredstva u visini od 200 KM u školskoj 2020/21 godini, a uporedo se provode i aktivnosti na sistemskom rješavanju problema, potvrdio je kantonalni resorni ministar Anis Krivić.

 

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici dala saglasnost ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za nastavak sufinansiranja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama sa kojima je prošle godine Ministarstvo zaključilo ugovore.

 

Također, ministar je dobio saglasnost za provođenje procedure sufinansiranja boravka djece sa liste čekanja u JU “Djeca Sarajeva” u privatnim predškolskim ustanovama.

 

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

 

“Odlučili smo da finansiramo svu djecu koja su i ranije primala taj novac i svu djecu koja se nalaze na listi čekanja”, rekao je ministar Krivić.

 

On je također kazao kako se nada da će imati mogućnost u budućnosti da temeljitije i ozbiljnije pristupi ovom problemu te se nada da će sledeće godine dobiti novac i za finansiranje one djece čiji roditelji nemaju mogućnosti da ih šalju u školu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!