Nakon burnih izbora

Sa Abazovićem u vlast ide i ogranak Zukorlićeve SPP u Crnoj Gori, njen lider vjeruje u 'prosvjetljenje četnika'

Front01.09.20, 16:04h

Sa Abazovićem u vlast ide i ogranak Zukorlićeve SPP u Crnoj Gori, njen lider vjeruje u 'prosvjetljenje četnika'
Naime, kao dio koalicije "Crno na bijelo", Hazbija Kalač je, kako sada stvari stoje, spreman "tikve saditi sa đavolom"

 

Dritan Abazović, mladi crnogorski političar albanske nacionalnosti, trenutno je ključni igrač političke scene u toj zemlji i čovjek koji je zbog pozicije u koju je dospio, a to je da bude odlučujući faktor za formiranje vlasti, privukao pažnju u svim balkanskim zemljama, pa i šire, piše Faktor

 

Abazović je u intervjuu za albansku televiziju ABCNews, prenosi sandzaklive.rs, kazao da je ponosan što će kao Ulcinjanin i Albanac biti čovjek koji "mijenja igru", odnosno okončava 30-godišnju vladavinu Mila Đukanovića.

 

- Ključno je da stvorimo vladu zasnovanu na stručnjacima. Promjena u vanjskoj politici neće biti. Svaka nacija i religija će biti zaštićeni i imat će bolju zastupljenost nego sada. Neće biti razloga za strah - kazao je Abazović.

 

Ipak, ono što se prigovara ovom sarajevskom studentu, doktoru političkih nauka su i prve reakcije prosrpskih pristalica koji su noć nakon izbora već izazvali incidente i fizički napali grupe Bošnjaka u Pljevljima.

 

On se nakon napada i incidenata oglasio i pozvao na smirivanje situacije. Međutim, njegov izbor riječi, u najmanju ruku je sporan. Abazović ne osuđuje divljanje pročetničke opozicije, kao takve, nego mu je sporno to što ono ugrožava "izbornu pobjedu", pa i navodi na zaključak kako incidente izazivaju "neodgovorni i ubačeni pojedinci" te da to četničko divljanje nije ideološka odlika njegovih, kako sada stvari stoje, budućih partnera.

 

- Svaki vid nasilja ili provokacija sa bilo čije strane, baca sjenku na izbornu pobjedu u kojoj je poražena korupcija i organizovani kriminal. Zato vas molim da se suzdržite od toga i slavite u svojim domovima na dostojanstven način. Kao nikada do sada, potrebno je sačuvati mir, međunacionalni i međuvjerski sklad, kao i građansko biće Crne Gore. Ne dozvolite da svojom neodgovornošću ili preko ubačenih pojedinaca ugrozimo historijsku pobjedu. Ovo je zemlja svih nas i zato čuvajmo jedni druge. Građanska Crna Gora nema alternativu! Sada nam treba mudrost, bit će vremena za slavlje - poručio je.

 

Abazović je kazao da će sada odnosi Albanije i Crne Gore biti mnogo bolji. U intervjuu nije isključio ni eventualnu saradnju s Đukanovićem ukoliko bi pristao na ekspertsku vladu, ali je evidentno prva opcija saradnja sa prosrpskim strankama.

 

Fokus jeste na Abazoviću, ali Abazović nije jedini čovjek koji kroji politiku koalicije "Crno na biljelo" i koji odlučuje o budućem partnerstvu u vlasti. Platformu "Crno na bijelo" čine njegova stranka Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, ogranak stranke Muamera Zukorlića u Crnoj Gori - Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci.

 

Koalicija "Crno na bijelo" osvojila je četiri mandata. U crnogorski parlament sa te liste ulaze: Dritan Abazović (URA), Miloš Konatar (URA), Božena Jelušić (URA) i Srđan Pavićević (predsjednik Saveza građana CIVIS). Na petom i šestom mjestu na listi "Crno na bijelo" bili su potpredsjednici Abazovićeve stranke URA, FIlip Adžić i Suada Zoronjić, na sedmom Zoran Miljanić (sekretar Saveza građana CIVIS), a na osmom Hazbija Kalač (predsjednik Stranke pravde i pomiranje u Crnoj Gori). Nakon izborne noći i incidenata koji su uslijedili nakon toga širom Crne Gore, tačnije napada pobornika "svetosavske opozicije", prosrpskih političkih snaga oličenih u Koaliciji "Za budućnost Crne Gore", sve interesantnije postaju izjave upravo Hazbije Kalača o svemu tome.

 

Iz crnogorskog ogranka Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u zakonodavnu vlast ne ulazi niko, ali su i dalje dio koalicije "Crno na bijelo" i odlučuju o formiranju vlasti zajedno sa URA-om Dritana Abazovića te drugim koalicionim partnerima, pa su Kalačev stav tražili mnogi mediji. Stranka se i nakon izbornog dana oglasila te su na svom Facebook profilu napisali i da je "dobar osjećaj probuditi se u slobodnoj Crnoj Gori". Nadaju se da će "sačuvati građansku i evropsku Crnu Goru". Da li će? Ili će biti po onoj staroj: Ko s đavlom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju!

 

Naime, kao dio koalicije "Crno na bijelo", Hazbija Kalač je, kako sada stvari stoje, spreman "tikve saditi sa đavolom". U izbornoj noći on je za Sandžačku televiziju kazao:

 

- Vlast koja traje 30 godina u Crnoj Gori je pala. Najkraće rečeno.... Naša lista odlučuje vlast. Na pomolu je ekspertska vlada koju će podržati, ko će je podržati. Otvorena je ponuda za sve. Vjerovatno će je podržati svi osim DPS-a (Đukanovićeva stranka) - rekao je Kalač.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još