Nakon masakra 2015. godine

Charlie Hebdo ponovo objavljuje kontroverzne karikature poslanika Mohammeda

Mediji01.09.20, 15:18h

Charlie Hebdo ponovo objavljuje kontroverzne karikature poslanika Mohammeda
U središtu naslovnice bila je katikura autora Jeana Cabuta, poznatog kao Cabu, koji je izgubio život u masakru

 

Francuski satirični sedmičnik Charlie Hebdo, meta naoružanih islamista u 2015., sopćio je u utorak da će ponovo objaviti žestoko kontroverzne karikature poslanika Mohammeda kako bi obilježio početak suđenja u ovoj sedmici navodnim saučesnicima u napadu.

 

- Nikada se nećemo predati. Nikada nećemo odustati - piše direktor novina Laurent "Riss" Sourisseau u uvodniku koji će biti objavljen zajedno s karikaturama u posljednjem broju.

 

Dvanaest ljudi, među kojima su bili neki od najslavnijih francuskih karikaturista, ubijeno je 7. januara 2015. kada su braća Said i Cherif Kouachi počinili masakr u redakciji novina u Parizu.

 

Napadači su ubijeni nakon masakra, ali će se 14 navodnih saučesnika u napadu, koji su također planirali napad na jevrejski supermarket, naći na suđenju u srijedu.

 

Naslovnica posljednjeg broja Charlie Hebdoa  prikazuje desetke karikatura koje su prve objavile danske novine Jyllands-Posten u  2005. i potom ih je ponovo odštampao Charlie Hebdou 2006., a  koje su izazvale buru protesta širom muslimanskog svijeta.

 

 U središtu naslovnice bila je katikura autora Jeana Cabuta, poznatog kao Cabu, koji je izgubio život u masakru.

 

- Sve to samo zbog toga - piše na naslovnici.

 

Urednički tim novina piše da je sada pravo vrijeme za ponovnu objavu karikatura, navodeći da je to od "suštinskog značaja" dok suđenje počinje.

 

- Čedsto su tražili  nas, od januara 2015., da odštampamo druge karikature Mohhameda. Odbili smo da to učinimo, ne zato što je zabranjeno - zakon nam dopupšta da to učinimo - nego zato što postoji potreba za dobrim razlogom da tako postupimo, razlogom koji ima smisla i unosi nešto u debatu - piše u uvodniku novina, prenosi  AFP.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još