povodom izbora u Crnoj Gori

Zajednička poruka Komšića i Jovanovića: Nema vraćanja u katastrofu devedesetih! Slobodno birajte uprkos pritiscima!

Front29.08.20, 17:56h

Zajednička poruka Komšića i Jovanovića: Nema vraćanja u katastrofu devedesetih! Slobodno birajte uprkos pritiscima!
Crna Gora nije pokrajina u sastavu Srbije, odabrala je svoj put u skladu sa sopstvenim interesima i uvjerenjima, i kao takva zaslužuje poštovanje i ugled kod građana, bez obzira na vjerski i nacionalnu pripadnost. Ona svoje izbore održava u skladu sa propisima i zakonima koji su važeći na njenoj teritoriji, ima prava da bira vlast koju želi - navodi se, između ostalog, u zajedničkoj poruci Komšića i Jovanovića

 

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte, i Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije uputili su zajedničku poruku povodom izbora u Crnoj Gori, koju u cjelosti prenosimo u nastavku: 

 

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, koji će biti održani u nedjelju 30. avgusta, dešavaju se u atmosferi i ambijentu koji mogu ugroziti suverenitet ove države. Kontinuirani napadi na Crnu Goru traju od njenog izbora da postane nezavisna i slobodna zemlja 2006. godine, što predstavlja put koji nacionalistički i ekstremni krugovi u Beogradu i Moskvi ne mogu mirno prihvatiti. 


Odluka Crne Gore da postane članica NATO saveza i njena želja, ali i rad na tome, da bude prva sljedeća članica Evropske unije, postala je opasnost za paralelne službe bezbjednosti, zločinačka udruženja i kriminalne strukture u njenom okruženju, koja koriste svaku priliku da onemoguće njen napredak i stabilnost.


Poslije donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva postaje neskriveni politički činilac i preuzima zvanično ulogu opozicije u ovoj zemlji, čime zloupotrebljava svoju ulogu i položaj u društvu. Nesporni princip sekularnosti, to jest jest odvojenost države i crkve, prestao je da važi kada je sveštenstvo SPC pristalo da bude ključna politička snaga višemjesečnom rušenju temelja crnogorske države -ideje o evropskoj Crnoj Gori. Navodna  briga za sopstvenu imovinu i status je preslab alibi kojim se ne može sakriti namjera da se reafirmišu politički ciljevi zločinačke politike koja nas je sve dovela na rub propasti devedesetih.

 
Od tada u Crnoj Gori traje vanredno stanje koje ovih dana dostiže vrhunac pred parlamentarne izbore, u kojima su vladike zamijenile opozicione lidere, a politički život pretvoren u prostor gdje se kunu i proklinju svi koji drugačije misle, bez obzira na posljedice takvog djelovanja. 
 

Umjesto jasnog ograđivanja od ovakvih poteza, osuda istih i stava da se ne miješamo u izbore u drugoj zemlji, svojim postupcima možemo da postanemo saučesnici retrogradnih snaga u Srbiji u djelovanju protiv svog susjeda. Neprihvatljivo je ponašanje, kako pojedinaca iz vlasti, nosioca najvažnijih državnih i stranačkih funkcija u Beogradu i Banja Luci, tako i predstavnika opozicije, ali i najviših vlasti Srpske pravoslavne crkve i njenih najvažnijih tijela, gotovo svih medija u Srbiji, njihovih finansijera, grupa i udruženja koja, po ko zna koji put hoće da vrate cjelokupna društva u vrijeme devedesetih, vršeći neprekidne napade na crnogorski suverenitet, sve pod plaštom navodne zabrinutosti za ugrožene Srbe u drugoj državi. 


Zato moramo jasno i glasno da se suprotstavimo djelovanju onih snaga koje su već jednom proizvele ratove na Balkanu. Jasno je da je danas njihov cilj nije samo rušenje Crne Gore, već i Srbije, Bosne i Hercegovine kao i mira u čitavom regionu. Vraćanje regiona u političku katastrofu devedesetih djelo je paravojnih struktura i snaga unutar sistema, predstavnika tih politika, koji preživljavaju i opstaju decenijama na našim prostorima.


Crna Gora nije pokrajina u sastavu Srbije, odabrala je svoj put u skladu sa sopstvenim interesima i uvjerenjima, i kao takva zaslužuje poštovanje i ugled kod građana, bez obzira na vjerski i nacionalnu pripadnost. Ona svoje izbore održava u skladu sa propisima i zakonima koji su važeći na njenoj teritoriji, ima prava da bira vlast koju želi, a svaki politički subjekt koji djeluje na prostoru Crne Gore je slobodan da izrazi svoj stav kroz kandidaturu i bude biran od strane građana.


Kao pojedinci koji su zainteresovani za budućnost regiona u kojem živimo i radimo, osuđujemo svaki pokušaj destabilizacije Crne Gore koji dolazi sa već dobro poznatih adresa i odredišta. Podržavamo Crnu Goru na njenom putu u Evropsku uniju, njeno članstvo u NATO savezu, kao i njenu želju da na miran i dostojanstven način učestvuje u rješavanju zaostalih sporova u našem regionu.  
Zrelost koja je Crna Gora pokazala u posljednjih više od dvije decenije, putokaz su koji treba da slede ostale države i društva i zbog toga naša podrška ide nastavku ovakve politike, ne miješajući se u suvereno pravo biranja crnogorskih državljana.  


Ovaj apel ili pismo, isključivo treba tumačiti u pravcu naše zabrinutosti pred nedjeljne izbore, u kojima već toliko puta poražene strukture očito traže prostor za nasilno djelovanje i otvaraju mogućnost jačeg stranog uplitanja u stvari nezavisne Crne Gore. To ne možemo ni na koji način prihvatiti, i naše želje i stremljenja su da izbori 30. avgusta budu prilika da svako, u skladu sa svojim uvjerenjima i političkim ambicijama bude slobodan da bira i bude biran, a da svi učesnici u političkom životu i susjedi i partneri Crne Gore prihvate rezultate tih izbora. 


Građanima i građankama prijateljske Crne Gore zbog toga šaljemo podršku i podstrek da istraju u svojoj namjeri da međusobne odnose uređuju na način za koji oni smatraju da je svrsishodan i da izdrže sve pritiske onih koji su već toliko puta bezuspješno pokušali da je ugroze.


Slobodno birajte uprkos svim pritiscima neprijatelja vaše slobode i nezavisnosti. 


Svojim glasovima još jednom pobijedite iste one koje pobjeđujete oduvijek braneći tako mir u Crnoj Gori i regionu - navodi se na kraju zajedničke poruke Željka Komšića i Čedomira Jovanovića. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još