Načelnik Općine Centar u otvorenom pismu

Ajnadžić o 'čistim srpskim opštinama u Sarajevu': Dodik zalud uvjerava u nešto što se ne može braniti na istinit način

Front27.08.20, 11:32h

Ajnadžić o 'čistim srpskim opštinama u Sarajevu': Dodik zalud uvjerava u nešto što se ne može braniti na istinit način
U kojoj mjeri glavni grad Bosne i Hercegovine nije grad niti jedne osobe, niti jednog naroda, niti bilo čijeg vlasništva ilustrativno govore, kaže Ajnadžić, historijske činjenice

 

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić uputio je otvoreno pismo 'nakon što je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u javnosti iznio teze o „čistim srpskim opštinama“ u Sarajevu'.

 

Ajnadžić navodi da 'u najnovijem obraćanju javnosti član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik još jednom bezuspješno i zalud uvjerava i sebe, domaću i stranu javnost u nešto što se ne može braniti na istinit način'.

 

Kako kaže 'propada mu još jedan beskrupulozni pokušaj da uruši vjernu i istinitu sliku o multikulturalnom Sarajevu'.

 

U kojoj mjeri glavni grad Bosne i Hercegovine nije grad niti jedne osobe, niti jednog naroda, niti bilo čijeg vlasništva ilustrativno govore, kaže Ajnadžić, historijske činjenice.

 

- Niko ne može osporiti da su samo u proteklom stoljeću Bošnjaci, Srbi i Hrvati, stanovnici ovog grada, s ostalim pripadnicima etničkih grupa, zajedničkom borbom pružili snažan otpor fašističkom osvajaču 1941. i u periodu 1992.-1995. godine.

 

Kakav je višestoljetni multikulturni, multinacionalni i multikonfesionalni duh Sarajeva vjerodostojno kazuju činjenice da u Sarajevu, za razliku od gradova koji su imali određenu vrstu kontrole Milorada Dodika, nije porušen nijedan vjerski objekt pravoslavne i katoličke crkve, jevrejske sinagoge, osim teških oštećenja džamija i drugih islamskih objekata usljed agresorskog granatiranja, a ne djelovanja građana ovog grada koji su tokom opsade sačuvali svoju ljudskost i na jednak način dijelili posljedice ratnih užasa i agresorskog razaranja Sarajeva uz organizirano ubijanje djece, civila i drugih građana bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost - navodi se.      

 

Ajnadžić u pismu podsjeća da mnogobrojne manifestacije iz oblasti kulture, umjetnosti, filma, sportski i drugi događaji svjedoče da građani Sarajeva, uprkos stradanjima u historijskim vremenima nasilja posebno u periodu agresije na BiH 1992.-1995. godine, nisu izgubili vjeru u ispravnost svog ljudskog uvjerenja da su svi građani, bez obzira na nacionalnu, vjersku i drugu pripadnost, jednaki pred zakonom i da imaju ista prava na slobodan život i napredak, lični i svoje porodice.

 

Podsjeća da Općina Centar, kao istinska multikulturalna sredina, svoj odnos pored ostalog pokazuje dodjeljujući đačke i studentske stipendije, projekte start up biznisa za mlade, projekte iz oblasti kulture, podrške vjerskim zajednicama. Tu su, kako je kazao, naglašeni kriteriji znanja, uspjeha i kreativnih ideja, a ne pripadnosti bilo kojoj vjerskoj i nacionalnoj skupini.

 

- Takav put je bio jučer, takav je danas i u našem Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine bit će poput minulih stoljeća isti dok je svijeta i vremena - navodi se u reagiranju načelnika Ajnadžića na izjave Milorada Dodika, saopćeno je iz Općine Centar.

 

(FENA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još