Veliko otkriće

Hrvatski naučnici dokazali da kombinacija ekstrakata ljekovitih gljiva ruši širenje uznapredovaloga karcinoma

Lifestyle25.08.20, 20:14h

Hrvatski naučnici dokazali da kombinacija ekstrakata ljekovitih gljiva ruši širenje uznapredovaloga karcinoma
Iako je istraživanje rađeno na karcinomu debelog crijeva, riječ je o temeljnim procesima rasta i širenja zajedničkim svim tipovima raka

 

 

Skupina hrvatskih znanstvenika objavila je članak u uglednom svjetskom časopisu u kojem pokazuju da kombinacija ekstrakata ljekovitih gljiva Agarikon.1 na prirodan i neškodljivi način narušava širenje uznapredovaloga karcinoma debelog crijeva i poboljšava preživljenje.

 

Članak koji potpisuju Boris Jakopović iz tvrtke Dr Myko San i suradnici sa Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu i Splitu navodi da je upotrebom metoda koje se koriste za istodobno praćenje velikog broja procesa u organizmu pokazano da kombinacija ekstrakata iz ljekovitih gljiva Agarikon.1 snažno koči tumorski rast i širenje tako da sprečava stvaranje velikog broja proteina koji su uključeni u te procese.

 

Iako je istraživanje rađeno na karcinomu debelog crijeva, riječ je o temeljnim procesima rasta i širenja zajedničkim svim tipovima raka. Agarikon.1 istodobno potiče proces slaganja proteina u njihove pravilne strukture, što je nužno za njihovo pravilno funkcioniranje, koje je tijekom napredovanja tumora narušeno, kaže se u članku.

 

Također, antitumorski učinak kombinacije ekstrakata ljekovitih gljiva odnosi se na metabolizam tumora. Ustanovljeno je da Agarikon.1 koči procese stvaranja šećera i lipida kojima tumor sebi pribavlja hranu i energiju. Utvrđen je i pozitivan utjecaj na niz drugih proteina, biomarkera povezanih sa boljom prognozom daljnjeg toka bolesti, prenosi Hina.

 

Navedeni učinak može značajno pojačati učinke standardne kemoterapije i ublažiti njezine nuspojave, zaključuje se u članku koji potpisuju i Anita Horvatić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Nada Oršolić s Prirodoslovnog fakulteta u Zagrebu, Marko Klobučar, Sandra Kraljević Pavelić i Petra Grbčić sa Sveučilišta u Rijeci, Andrea Gelemanović s Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu i Ivan Jakopović iz tvrtke Dr Myko San.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!